Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şampiyonluğu kaçıran Arsenal’in kalecisi Aaron Ramsdale, The Guardian’a konuştu: “Arsenal batırdı… Bu sadece ucuz ve kolay bir anlatım”

İngiltere Premier Lig ekibi Arsenal, son dönemeçte kaybettiği puanlar ile şampiyonluğu Manchester City’e kaptırdı. “Gunners” ile sözleşme yenileyen Aaron Ramsdale, The Guardian’dan Nick Ames’in sorularını cevapladı. Bu keyifli röportajı Medyascope Spor Servisi’nden Uğurcan Kanca çevirdi.

Aaron Ramsdale: “Arsenal batırdı… Bu sadece ucuz ve kolay bir anlatım”

Yeni bir sözleşme imzalayan yıldız kaleci, Arsenal’in bu sezon şampiyonluk yarışında gerilemesine rağmen bir yerlere geleceğine inanıyor.

Arsenal Salı günü antrenmana döndüğünde menajerlerinin hazırladığı bir sürpriz vardı. Mikel Arteta’nın ilginç motivasyon yöntemleri ün kazanmıştı ama bu daha basitti. Genelde hafta sonu oynanan bir maçın ardından yapılan takım toplantısında iyileştirilmesi gereken noktalar belirtilir ve iyi yapılan şeyler hatırlatılırdı, ancak bu kez ton tamamen pozitif tutuldu. Takım iki gün önce Emirates’ten kederli bir şekilde ayrılmıştı, Brighton kalan şampiyonluk iddialarını kapsamlı bir şekilde rafa kaldırmıştı ve Arteta bile maçtan sonra her zamanki abartılı adam rolünü oynamakta zorlanmıştı. Şimdi bir doz perspektife ihtiyaç olduğunu hissediyordu.

Seagulls’un ikinci golünde Deniz Undav tarafından geçildiğinde yaşadığı hayal kırıklığı açık olan Aaron Ramsdale: “Ne kadar yol kat ettiğimizi hatırlayarak farklı bir toplantı tarzı yaptık. Bir Arsenal takımının Premier Lig’de hala en çok galibiyet alan takım olabileceğini ve şu anda hayal kırıklığı yarattığımızı ama sezonun ne kadar özel olduğunu, ne kadar pozitif olabileceğimizi tahtaya yazdı.”

Arsenal’in antrenman sahasında sıcak bir günde bir göletin yanında oturan Ramsdale de işin güneşli tarafını takdir edebiliyor. Emeğin meyveleri şimdiden çok zengin: Şampiyonlar Ligi’ne dönüş ve son 19 yılda sadece üçüncü kez ilk ikiye girme gibi. Bunun yanı sıra Ramsdale’e ekstra avantajlar da sağlandı. Perşembe günü yeni bir sözleşme imzaladı ve kulüple geçirdiği ikinci sezonun sonunda yeniden doğuşun ayrılmaz bir parçası haline geldiği kabul edildi.

“Bu sezon inanılmazdı, özellikle de geçen yıla göre sıçrama yapmak. Ama yeteneğimin farkındaydım ve tek yapmam gereken bunu ortaya çıkarmak ve daha istikrarlı bir şekilde yapmaktı. Hala öğreniyorum ve bazı becerilerimi geliştirmeye çalışıyorum ama benim için iyi olan şey, görev verildiğinde takıma düzenli olarak yardım ediyor olmam.”

Ramsdale bazı açılardan bu Arsenal takımını özetliyor. Brighton yenilgisinin olduğu gün 25 yaşına girdi (“Bir daha doğum günümde oynamak istemiyorum”) ve pozisyonu için hala genç. Bir kalecinin gösterebileceği kadarıyla oyununda bir canlılık var: Sheffield United’dan geldikten sonra çok sayıda şüpheciyi haksız çıkardı. Genel olarak başarılı olsa da, takım arkadaşlarıyla ortak olarak, geçen ayki 3–3’lük beraberlikte Southampton’a karşı kötü goller yiyerek avantaj sağlayan ve kendisinin de birden fazla kez atıfta bulunduğu hata gibi pürüzleri var.

“Her ne kadar transfer olduğumda, internet üzerinden olumsuz görüşler yazılmış olsa da, sahaya çıkar çıkmaz ve West Brom’da ilk kez Arsenal forması giydiğimde tamamen desteklendim ve bunun için her zaman minnettar oldum. Hata yaptığım Southampton maçına geri dönüyorum ve adımı söyleyip beni tekrar yola getirmeye çalışıyorlardı”

Ramsdale için arkasındakilerle, dostlarıyla ya da düşmanlarıyla gidip gelmek, oyunun bir parçası. Şubat ayında bir Spurs taraftarı Kuzey Londra derbisinde sırtına tekme attığı için dört yıl men cezası aldı ama yasalar çerçevesinde hareket ettiğinde bu etkileşimden besleniyor. Yetenekli kaleci, Nisan ayından hafızasında taze olan Anfield’daki atmosferden bahsediyor. “İkinci yarıya çıktığınızda Kop tarafından alkışlanıyorsunuz ve 30 saniye sonra dayak yiyorsunuz, sonra maçın sonunda sizi alkışlıyorlar ve saygı gösteriyorlar. Ben böyle seviyorum. Oynarken eğlenebilmeliyim ve bu (davranışım) hiçbir zaman sınırı aşmıyor. Bu daha çok şununla ilgili: Eğer bana tepki verecekseniz, bilin ki gol atarsak ya da kazanamazsanız, tıpkı bir hata yaptığımda bana bir şey vereceğiniz gibi, bunu sizin önünüzde kutlayacağım.”

Ramsdale Anfield’daki alkışları hak etmişti, iki muhteşem son kurtarış Arsenal’in bir puanı korumasını sağlamıştı. Ancak orada 2–0’lık üstünlüğü teslim etmeleri, nispeten küçük de olsa, şampiyonluk umutlarını hayalperest hale getiren döngüyü başlattı. Manchester City’den bir maç fazla oynamış olsalar da sekiz puanlık liderliği ellerinden kaçırdıkları için herkes kendilerini suçlayabilirdi ama asıl suçları mükemmelliğe ulaşamamış olmaktı. Attıkları adımların farkında olmak, bu Ramsdale ve takım arkadaşlarını kızdırıyor mu?

Gelen tepkiler aslında “Bilgi ya da deneyime sahip olmayan bazı insanlardan geldiği zaman rahatsız ediyor. Ayrıca son altı yılın beşinde şampiyon olmuş, 11 maçlık bir galibiyet serisi yakalamış ve potansiyel olarak üçlemeyi kazanacak bir takım (City) için bunu söylemenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden gerçekçi olmak zorundayız.

“Bu ‘batırdık’ söyleminin kolay bir çıkış yolu olduğunu düşünüyorum. Bu, başardıklarımızın hikâyesini araştırmayan bazı insanların hızlı ve ucuz bir anlatımı. Bazı insanlar bunu söylüyor ve diğer takımların da bizimle aynı deneyimi yaşadığını unutuyor. Bırakalım bu konuda onlar endişelensin, görüş alsınlar ve insanlar onları dinlesin. Hayal kırıklığına uğradık ama kendimizle de son derece gurur duyuyoruz.”

Birincilik için mücadele etmenin getirdiği gerginliğin Bournemouth ve Blades’te yaşadığı küme düşme mücadeleleriyle kıyaslanamayacağını, her ikisinin de başarısızlıkla sonuçlandığını ve Kuzey Londra’ya transferinin şüpheyle karşılanmasında rol oynadığını belirtiyor. “Küme düşme mücadelesinin baskısı şampiyonluk için savaşmaktan çok daha kötüdür. Gelecek yıl tekrar şampiyon olma beklentisi ve bunu sürdürmeye çalışmak yeni bir baskı yaratacak. Ama ligin tepesindeyken daha çok keyif alıyorsunuz, özgürce, gülümseyerek oynamaya çalışıyorsunuz. Aşağıdayken bu düşünce yapısına sahip olmak gerçekten zor çünkü zaman zaman insanların ne düşündüğü konusunda endişeleniyorsunuz: ‘Bu kadar eğlenmemeliyim çünkü biz aşağıdayız’. Bu yüzden benim için alttaki baskı tamamen daha kötü çünkü kim zirvede olmak istemez ki? Kim lige çıkmak istemez ki?”

Bu deneyimler Arsenal’in imzalamak istediği oyuncuyu derinden etkiledi ve aynı zamanda şekillenmesine de yardımcı oldu. “Yüzde yüz. O küme düşmelerle bir daha asla öğrenemeyeceğim şeyler öğrendim. Eğer bunları yaşamamış olsaydım, muhtemelen hayal kırıklığıyla, saha dışı olaylarla nasıl başa çıkacağımı bilemezdim: bir maç kaybettiğinizde nasıl tepki vereceğinizi. Bir hayatınız olmalı, futbol ve ev hayatınızı birbirinden ayırabilmelisiniz. Ve benim için bu, küme düşmeyle ilgili yaşadığım hayal kırıklıklarından kaynaklandı. Bana sorsaydınız: ‘Bunlardan herhangi birini değiştirir miydim? Hayır, değiştirmezdim. Elbette kulüplerin küme düşmesini değiştirirdim ama o kulüpler için oynamayı ve küme düşmeyi değiştirir miydim? Değiştirmezdim.”

Nişanlısı Georgina ve köpekleri Blue ile birlikte yaşadığı ev hayatı Ramsdale’in sığınağı. Kendisini kapatmayı, dışarıdan gelen her türlü gürültüyü bir kenara bırakmayı ve önemli olan şeylerden zevk almayı öğrenmiş. “İnsanlar her zaman bir maçı kaybettiğinizde bir şey yapamayacağınızı söyler. Dürüst olmak gerekirse, Premier Lig’de geçirdiğim ilk iki yıldan sonra, eğer bu tavsiyeye uysaydım, evde karanlık bir odada tek başıma oturuyor olurdum çünkü çok zor zamanlar geçirdim.”

Golf oynamak, ailesiyle vakit geçirmek ve arkadaşlarıyla bir şeyler içmek onun bakış açısını koruyor; gece kulüplerinin cazibesinin çoktan kaybolduğunu söylüyor. Ramsdale şimdi istikrar arıyor ve bununla birlikte Arsenal’de gelişimini sürdürmek istiyor. Burası onun altıncı kulübü ve on yıl boyunca kök salmak için yeterli sayıda yeni anlaşmayı memnuniyetle imzalayacak.

1Amacım bu. Artık yer değiştirmek istemiyorum. Bir futbolcu olarak bir yerde uzun süre kalmaya çalışmak, bir ailenizin olabileceği bir yuva kurmaya çalışmak çok zor. Artık taşınmak istemiyorum, futbol hayatımı burada tamamlamak istiyorum. Bu futbol kulübünde kalıcı olmak ve özel şeyler yapmak, kupalar kazanmak ve bu takımın neler yapabileceğini görmek istiyorum.”

Kaynak: The Guardian

Çeviren: Uğurcan Kanca

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.