Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’ın aktif siyaseti bırakmasına Kürt seçmen ne diyor?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden paylaştığı bir demeçle aktif siyaseti bıraktığını duyurdu. Açıklamanın ardından gözler Kürt seçmene çevrildi. Medyascope ekibi seçmenin nabzını tutmak için Esenyurt’taydı. “Bu adam yoksa biz de yokuz” diyen de vardı, Demirtaş’ın siyasette yalnız bırakıldığını düşünen de.

Mikrofon uzattığımız yurttaşlardan bazısı konuşmak istemediğini, bazısı da konuşmalarının kayda alınmasını istemediğini söyledi. Konuşmayı kabul edenlerin birçoğu partinin ve Kürtlerin Demirtaş’ın arkasında durmadığını söyleyerek doğru karar verdiğini açıkladı.

“Demirtaş eğer Türk olsaydı şimdi cumhurbaşkanlığı koltuğuna o oturmuştu”

Esenyurt Meydanı’nda Medyascope’a konuşan HDP’li ve muhalif seçmenler, Demirtaş’ın siyasetten çekilmesi üzerine üzüntülerini dile getirdi. Demirtaş’ın verdiği kararda haklı olduğunu düşünenlerin yanı sıra, kararın yanlış olduğunu ve tekrar siyasete döneceğini düşünen yurttaşlar da var. Selahattin Demirtaş’ın Kürt kimliğine dikkat çeken vatandaşlardan biri tepkisini “Selahattin Demirtaş Eğer Türk olsaydı şimdi cumhurbaşkanlığı koltuğuna o oturmuştu; bize layık değildi, iyi ki bıraktı” diyerek gösterdi.

HDP’nin kendi adayını çıkarması gerektiğini, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kendi adayını çıkarmamasının stratejik bir hata olduğunu söyleyenler oldu. Kimi HDP’nin çıkaracağı adayın ilk turda yüzde 15 gibi bir oy alıp, ikinci turda da Kılıçdaroğlu’na oy kazandırabileceğini belirtirken kimi de “İYİ Parti’nin yüzde 1’lik oyu bile Kılıçdaroğlu’na gelmedi. Kılıçdaroğlu bunu gurur meselesi yaptı. Türkiye’nin halini de görüyorsunuz” diyerek seçim sürecinden ve sonucundan memnun olmadığını açıkladı.

“Erdoğan’a karşı kim olsaydı oy verirdik”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanlış aday olduğunu düşünen yurttaşlar, aday gösterilecek ismin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu veya Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın olması gerektiğini söyledi. Mansur Yavaş’ın aday gösterilmesi durumunda Kürtlerin oyunu alıp alamayacağını sorduğumuzda da yurttaşlar, “Erdoğan’a karşı kim olsaydı verirdik” cevabını verdi.

“Demirtaş yoksa biz de yokuz”

Bir yurttaş görüşme esnasında telefonundaki Selahattin Demirtaş fotoğrafını göstererek “Bu adam yoksa biz de yokuz. Bu kadar. Bitti” dedi. HDP seçmeni gençler arasında Kılıçdaroğlu’nun yanlış, Muharrem İnce’nin ise doğru aday olduğunu düşünenler vardı. Konuşan gençlerden birisi Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması durumunda Selahattin Demirtaş’ın yine de cezaevinden çıkamayacağını düşündüğünü söyledi. Selahattin Demirtaş’ın siyaseti bırakma kararının doğru olduğunu düşünen gençler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun da siyaseti bırakması gerektiği görüşünde.

“Diyecekler ki 21 sene yıpranan adamı nasıl yıkamadık?”

Selahattin Demirtaş’ın verdiği karar üzerine görüşlerini aktaran bir başka Kürt seçmen de cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların dayatılmış olduğunu düşündüğünü söyledi, “Ben bir Kürt olarak CHP’ye oy verecek kadar karaktersiz miyim?” diyerek seçimde oy kullanmadığını açıkladı. Aynı seçmen Demirtaş’ın siyasetten çekilme kararını da savunarak her şeye rağmen HDP’nin aday çıkarması durumunda sandığa gideceğini açıkladı.

Selahattin Demirtaş’ın verdiği kararı yerinde bulan bir başka seçmen de nedenini muhalefetin başarısızlığına bağlayarak şunları anlattı:

“Doğru olanı yaptı, Kürt kesimi artık desteklemiyor. 80 tane milletvekili vardı, şimdi 60 tane milletvekili çıkardılar. Bu demektir ki Kürt kesim artık oy vermiyor. 21 senedir hükümetin başında olan adam bu kadar yıpranmışsa, eğer bu sekiz kişi bir olup bu adamı yıkamıyorsa bu adamlar kendilerini eleştirecek. Diyecekler ki 21 sene yıpranan adamı nasıl yıkamadık?”

Seçimin niye kaybedildiği hakkında görüşlerini aktaran bir kişi de iktidara yönelik “Oy çaldı” söylemlerini gerçekçi bulmadığını, iktidarın halk desteğiyle seçildiğini düşündüğünü söyledi. Demirtaş’ın siyaseti bırakması hakkında ise tarafsız kalmayı tercih edip “O onun görüşü. Biz ne desek yanlış konuşuruz” demekle yetindi.

“Seçim ümidimi bitirdi”

Mikrofon uzattığımız seçmenler arasında kayıt dışı konuşmayı tercih edenler de oldu. İçlerinden birisi Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını göstererek gurur duyduğunu fakat artık Türkiye için hiçbir şey yapmak istemediğini söyledi. Ümitlerinin tükendiğini söyleyen ve karamsar olanlar da vardı.

Görüştüğümüz bebekli bir kadın ise HDP’li olmadığını fakat Selahattin Demirtaş’ı sevip savunduğunu söyledi ve siyasete geri dönmesi gerektiğini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.