Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kabine Erdoğan’ın yeni dönemiyle ilgili ne gösteriyor? | Ruşen Çakır yeni kabineyi yorumladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineyi dün (3 Haziran) Çankaya Köşkü’nde açıkladı. Kabinede dikkat çeken isimler yer aldı. Ruşen Çakır, yeni kabineyi yorumladı.

28 Mayıs’taki seçimi yüzde 52,18 ile kazanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (3 Haziran) mazbatasını alarak Meclis’te yemin edip göreve başladı. Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde yaptığı açıklama ile yeni kabineyi duyurdu. Ruşen Çakır, yeni kabineyi yorumladı.

Kabinenin teknokrat ağırlık olduğuna değinen Çakır, siyasi yönü güçlü isimlerin olmadığını söyledi ve bu anlamda beklentilerin gerçekleşmediğini belirtti. Çakır, “Erdoğan, milletvekili yaptığı eski bakanların hiçbirini almamış. Belli ki onları milletvekili yaparken de almayacağını sonuç ne olursa olsun almayacağını düşünmüş. Ona karar vermiş. Erdoğan kafasında milletvekili listelerini saptarken Bakanlar Kurulu’nu da yapmış” dedi.

Hakan Fidan’ın kabinede siyasi yönüyle dikkat çekebilecek bir isim olduğunu söyleyen Çakır, “Siyasi olarak olay Meclis’te yaşanacak. Her ne kadar Meclis başkanlık sisteminde çok önemli bir yer değilse de oradaki siyasi olarak temayüz etmiş AKP’li isimler Meclis’te kendilerini göstermeye çalışacaklar. Süleyman Soylu başta olmak üzere” diye konuştu.

Sinan Oğan’ın kabinede olmaması

İlk tur seçimlerinin ardından Erdoğan’ı destekleme kararı alan ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın kabinede olmamasını Çakır şöyle yorumladı:

“Sinan Oğan bir bakanlık önermişti, Afet Bakanlığı gibi. Henüz o bakanlık yok ortada. Belki yarın öbür gün Erdoğan öyle bir bakanlık kurdurursa, ki bunlar artık Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle falan birçok şey halloluyor ya da Meclis’ten kolaylıkla onun yasası çıkabilir. O zaman belki olabilir.”

Tek kadın bakan: Mahinur Özdemir Göktaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak görevlendirilen Mahinur Özdemir Göktaş’ın kabinedeki tek bakan olmasının “çok acı” olduğunu söyleyen Çakır, “Öyle bir bakanlık da olmasaymış belki de hiç kadın bakan olmayacakmış. Bu çok çarpıcı ve acı. Halbuki biliyoruz AKP’yi bu dönem Meclis’te bayağı sayıda kadın milletvekili temsil ediyor. Meclis’in kendisi çok kadın milletvekiline sahip, yetmiyor ama eskisine göre daha fazla. Böyle bir kabinede tek bir kadın bakanın olması gerçekten çok acı” dedi.

“Erdoğan ile Şimşek arasında siyasi uyuşmazlık olur”

Bakanların Erdoğan’dan ne kadar bağımsız olabilecekleri tartışmalarına da değinen Çakır, “Hakan Fidan’ın bir bağımsızlık sorunu olduğunu sanmıyorum. Hakan Fidan zaten Erdoğan siyasetinin en önemli kilit isimlerinden birisiydi, dış politikada, iç politikada. Dolayısıyla Hakan Fidan ile Erdoğan’ın arasında siyasi uyuşmazlık pek olmaz ama Mehmet Şimşek ile olur. Mehmet Şimşek’te olmak zorunda. Ya Erdoğan ‘nas’ ısrarından vazgeçecek ya da Mehmet Şimşek bağrına taş basarak bir götürebildiği yere kadar götürecek. Ama daha ilk günden ne dedi? ‘Artık rasyonel zeminde gitmek zorunda Türkiye’ dedi. Rasyonel zemin nedir? Erdoğan’ın ısrarla yanaşmadığı faiz artırma vs. gibi hususlar. Bunları ne derece yapacak? Çok şüpheli” diye konuştu

“Erdoğan siyasi işleri kendisinde toplayacak”

Çakır, Türkiye’nin daha baskıcı bir döneme gireceğini fakat bunun kabine üzerinden olmayacağını belirtti ve “Erdoğan siyasi işleri kendisinde toplayacak ve orada özellikle Devlet Bahçeli’yle kurduğu ilişki ve onun gereğine göre birtakım adımları atacak. Bunların bazılarını gerçekleştirmek için bu bakanlara da görev düşecek ama bakanların içerisinde Hakan Fidan’ı saymazsak bir ihtimal Yaşar Güler’i de saymazsak, bunların dışında Türkiye’nin önümüzdeki döneminin şekillenmesinde belirleyici rol oynayabilecek kimse yok” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.