2023 seçimleri için kurulan Millet İttifakı, seçim süreci bitince sona erdi. İttifakı oluşturan partilerden CHP’nin Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis’te işbirliği yapma sürecinin devam edebileceğini söyledi.
Siyasi Partiler Kanunu’na göre siyasi partilerin ittifak yapmasına ilişkin şartlar “seçim öncesi işler” arasında düzenleniyor. Buna göre, seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilir. Bu çerçevede CHP ve İYİ Parti 2023 seçimleri için ittifak protokolünü YSK’ya sunmuştu. Millet İttifakı çatısı altında bulunan Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti, seçimlere CHP listesinden girmişti.
Medyascope‘a konuşan siyasi parti temsilcileri, ittifakların seçim için kurulduğunu seçimden sonra doğal olarak bittiğinin altını çiziyor. TBMM’de yapılacak olan çalışmalarda yine bir araya geleceklerini vurgulayan partilerin 2024 yerel seçimlerinde ne yapacağı ise belirsizliğini koruyor.
“Anormallik görmüyorum”
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP listesinden Meclis’e giren partilerin grup kurma hazırlığında olduğunu hatırlatarak, TBMM’de ortak çalışma zemini bulacaklarına inandığını söyledi. Günaydın, “Millet İttifakı bitmiştir” açıklamalarına şu yanıtı verdi:
“Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin tutumları ortada. Onlar bir grup kurmak için çeşitli oluşumları deniyorlar. Ayrıca ‘Millet İttifakı bitmiştir’ açıklamalarını da duyduk. Ancak bu beraber çalışılmayacak anlamına gelmiyor. Şüphesiz Meclis’e gelen kanun teklif ve taslaklarında biz diğer tüm partilerle olduğu gibi Millet İttifakı’nı oluşturan partilerle de görüşeceğiz. Geniş alanda uzlaşı sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Doğal olarak bu bir seçim ittifakıydı. ‘Biz kendi yolumuza bakacağız demelerinde bir anormallik’ görmüyorum”
İttifak, yerel seçim yaklaştığında gündeme gelebilir
Siyasi partilerin temsilcileri, yerel seçimlerde tekrar bir ittifak kurulup kurulmayacağı yönündeki soruya “henüz erken” yanıtı verdi. Günaydın, “Yerel seçimler yaklaşınca bunun ilkeleri ve koşulları yeniden ortaya konulur. Yeni birliktelikler oluşturulur” sözleriyle, yerel seçimler yaklaştığında durumun değerlendirileceğini dile getirdi.
“Bağlayıcı olmasa da bir niyet beyanı”
Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni hatırlatan Günaydın, şöyle konuştu:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Grup da kursalar nihayetinde bizim öteden beri konuştuğumuz partiler. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme, Türkiye’nin düzenine yönelik önemli ölçüde mutabık kaldığımız yazılmış durumda. O maddelerin mürekkebi kurumadı. Onların herkes için bağlayıcı olmasa dahi bir niyet beyanı olduğu önümüzde. Bu alanda da Meclis’e gelen düzenlemelerde bu çerçevede herkes fikrini ortaya koyar, yeni uzlaşı temelleri aranır.”
İlerleyen günlerde netliğe kavuşacak
İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda yer alan bazı isimler, katıldıkları televizyon programlarında ve verdikleri demeçlerde seçimle birlikte Millet İttifakı’nın sona erdiğine ilişkin açıklamalar yaptı. Medyascope’un ulaştığı İYİ Partili kurmaylar ise, seçimlerin ardından, seçim ittifakının sona ermesinin olağan olduğunu, bunun Milletvekili Seçimi Kanunu’nda tariflendiğini vurguladı.
Seçim sonrası değerlendirmelerle birlikte Millet İttifakı’nın iki partisi büyük kongre ve kurultay için hazırlanıyor. İYİ Parti, 24-25 Haziran’da 3. Olağan Kurultayı’nı yapacak ve CHP’de bugün itibariyle kongre süreci başlatıldı. Meclis çalışmalarında ve yerel seçimlere giderken CHP ile İYİ Parti arasında işbirliğinin ne şekilde süreceği ise ilerleyen günlerde netliğe kavuşacak.