Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, Türkiye’ye “mültecileri uzak tutması” için 3 milyon sterlin gönderdi

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’de emniyet güçlerinin, mültecilerin Avrupa’ya ve İngiltere’ye ulaşmasını engellemesine yardımcı olması adına 3 milyon sterlin değerinde fon aktardığı ortaya çıktı. İşte detaylar.

The Guardian’ın haberine göre, Türkiye’de emniyet güçlerinin ve sahil güvenlik güçlerinin eğitimine destek amacıyla 2019’da 14 bin sterlin değerinde aktarılan fon, katlanarak artmaya devam etti. 2021 ve 2022 arasında 425 bin sterline çıkan fon, geride kalan bir yılda 3 milyon sterlini buldu.

Bu fonun içinde eğitim ve ekipman desteği de yer alıyor. Bu destekler arasında 2022 yılında, Van-İran sınırında kullanılması için gönderilen dokuz araç da yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, 238 bin 448 göçmeni “sınırdan geri çevirdi.”

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Guardian’a konuşan avukat Mahmut Kaçan, sınır güvenliği sağlanırken insan hakları ihlallerinin son iki yılda arttığının altını çizdi: “Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, Türkiye’nin sınırda ne yaptığını görmezden geliyor. Türkiye’ye sınır güvenliği için fon aktaran Avrupa Birliği ve diğer ülkeler, sınırda insanların ölmesinin suçluları.”

İngiltere İçişleri Bakanlığı kaynaklarından biri Türkiye’nin İngiltere için gün geçtikçe daha önemli bir ülke olduğunu belirtti: “Türkiye’ye uzmanlığımızı sunuyoruz ve yetkililere, rotaları gösteren kanıtlar sağlıyoruz. Bu rotalar, kaçakçıların ve yasadışı göçmenlerin İngiltere’ye ulaşmak için kullandıkları rotalar. Türkiye hükümeti bunu durdurmak için buna karşılık olarak, bize ihtiyaçlarını söylüyor.”

Guardian’ın elde ettiği belgelere göre İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki yetkili sayısı, İngiltere’nin Türkiye’deki diplomatlarının sayısını geçmiş durumda.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada, “İngiltere’nin de diğer Avrupa devletleri gibi kaçak göçle, uyuşturucu ticaretiyle, ve modern kölelikle mücadele ettiği” belirtildi ve şöyle denildi: “Bunun için Türkiye gibi ortak ülkelerle yakın çalışmaya devam edeceğiz.”

Guardian’a ulaştırılan görüntülerde, Türkiye’deki emniyet güçlerinin kaçak göçe karşı daha sert bir tavır aldığı da görüldüğü aktarılıyor. Görüntülerde, Afgan mültecilere karşı uyarı amaçlı yere ateş açıldığı, silahların dipçikleriyle darp edildikleri, ve sınırı geçenlerin zorla diğer tarafa geri itilmesi gözlemlendiği belirtiliyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.