Japonya’da bir mahkeme, eşcinsel evliliği yasaklamanın anayasaya aykırı olduğuna hûkmetti. Fukuoka Bölge Mahkemesi’nin aldığı bu karar, Nagoya’daki mahkemenin aldığı karardan bir hafta sonra geldi. Bu gelişmelerle birlikte Japon hükümeti üzerinde “eşcinsel evliliğin yasallaşması” yönündeki baskı arttı. Öte yandan söz konusu kararlar ülkedeki LGBTİ+’ların umutlarını artırdı.
Japonya’da yapılan anketlerde halkın yüzde 70’i eşcinsel evliliğe destek veriyor. Mahkemeler peşi sıra eşcinsel evliliğe karşı çıkmanın anayasaya aykırı olduğu yönünde karar verse de Başbakan Fumio Kişida’nın muhafazakâr partisi eşcinsel evliliğe karşı çıkıyor. Şubat ayında Kişida, eşcinsel evliliğe izin verilmesi halinde insanların LGBTİ+’larla yaşamak istemeyeceklerini ve insanların Japonya’dan ayrılacaklarını söyleyerek halkta öfke yaratan bir yardımcısını görevden almıştı.
Batılı ülkelerden ve iş dünyasından değişim çağrısı
Geçtiğimiz ay Hiroşima’da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi öncesinde Japonya’daki LGBTİ+ haklarına yönelik eleştirileri bertaraf etmek adına hükümet bir yasa tasarısı hazırlanmıştı. Fakat tasarıya iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) üyeleri muhalefet edince, başka bir versiyon Meclis’e sunulmuştu. Değişiklik yapılan tasarıya göre “ayrımcılık kabul edilemez” maddesi, “haksız ayrımcılığa müsamaha gösterilemez” şeklinde düzenlenmişti.
Yasanın önümüzdeki haftalarda oylamaya sunulması bekleniyor.
Batılı ülkelerin yanı sıra iş dünyası da Japon hükümetine baskı yapıyor, LGBTİ+ hakları da dahil olmak üzere çeşitlilik olmadan dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin rekabetçi kalamayacağını belirterek değişim çağrısı yapıyor.
Japonya’da nüfusun yüzde 65’ine denk gelen 300’den fazla belediye eşcinsellerin ortaklık anlaşması yapmasına izin veriyor. Fakat bu çiftlerin hakları, evli bir çifte kıyasla çok zayıf ve sınırlı. Örneğin bu kişiler eşlerinin mal varlığının mirasına ortak olamıyor, hatta sahip olacakları çocuklar üzerinde ebeveynlik hakları bile edinemiyor.
Kaynak: Reuters