Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Picasso’yu terk eden tek kadındı: Françoise Gilot 101 yaşında yaşamını yitirdi

Pablo Picasso ile ilişkisiyle tanınan Françoise Gilot (101) yaşamını yitirdi. Başarılı bir sanatçı olarak bilinen Gilot, İspanyol ressam Pablo Picasso ile 10 yıl süren ilişkisini anlatan bir anı kitabı da yazmıştı. Gilot, İspanyol ressamın “gaddarlık nöbetlerine” maruz kaldığını açıklamıştı.

Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, Gilot’u “neslinin en çarpıcı sanatçılarından biri” olarak tanımladı. Huffington Post’un kurucusu ve Picasso isimli kitabın yazarı Arianna Huffington, Gilot’un vefatının ardından “hayatıma kattığın sevgi ve bilgelik teşekkür ederim” dedi.

Gilot, iş insanı bir baba ve sulu boya sanatçısı bir annenin çocuğu olarak 1921’de Paris’te dünyaya geldi. İlk stüdyosunu ise büyükannesinin dairesinde kurdu. Babası hiçbir zaman sanatçı olmasını istemedi ve ısrarı üzerine felsefe ve hukuk eğitimi gördü. Fakat Gilot hiçbir zaman resim yapmaktan vazgeçmedi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki Paris’te yaşadığı sırada Nazi karşıtı bir gösteride yer aldığı için kısa bir süre gözaltında kaldı. 21 yaşındayken yolları Pablo Picasso ile kesişti. Çift, 10 yıl süren bir ilişki yaşadı ve iki çocukları oldu. Daha sonra Gilot, Picasso’yu terk etti.

Pablo Picasso ve Françoise Gilot, 1952.

Gilot, Picasso ile neden ayrıldığını 2021 yılında Janet Hawley’in yazdığı Artists in Conversation isimli kitabında detaylandıracaktı: “Pablo hayatımın en büyük aşkıydı. Ancak bazen kendinizi korumak için bazı adımlar atmanız gerekir. Ben de bunu yaptım. Yok edilmeden önce O’ndan ayrıldım.”

Gilot, Picasso’dan ayrıldıktan sonra sanat hayatında büyük bir engelle karşılaşmıştı. Çünkü Picasso, galerilerde Gilot’un eserlerinin satılmasını engellemişti. Bununla da kalmayan Picasso, 1964 yılında yazdığı “Picasso ile Hayat” isimli kitabının da piyasaya çıkmasını engellemeye çalışmıştı. Girişimlerinde başarısız olan Picasso, daha sonra Gilot’tan olan çocukları Claude ve Paloma’yı bir daha görmemişti.

Gilot, Picasso’yu terk ettikten sonra ABD’ye yerleşti ve sanat kariyerini yeniden inşa etti. Kızı Paloma’nın portresi, 2021 yılında düzenlenen bir müzayedede 1,3 milyon dolara satılmıştı.

François Gillot imzalı Paloma à la Guitare tablosu.

ABD’de yaşarken iki kez evlendi ve bir çocuk daha doğurdu. İlerleyen yıllarda da Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Bölümü’nün başkanlığını üstlendi. Gilot, 2018 yılında Hindistan, Senegal ve Venedik gezileri sırasında yaptığı eskizlerden de oluşan bir kitap yayımlamıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.