Ukrayna’da havaya uçurulan baraj krizi devam ediyor: Tarım alanları kullanılamaz hale gelecek

Nova Kakhovka Barajı’nın patlamasından sonra yerleşim yerlerinin sular altına kalması ve binlerce insanın tahliye edilmesinin yanında, tarım alanları da kullanılamaz hale gelecek.

Ukrayna Tarım Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki tarım alanlarının bir yıl içinde “çöle dönebileceği” belirtildi. Ukrayna’nın en “bereketli” toprakları olarak tanımlanan tarım alanlarının su kaynağı, havaya uçurulan Nova Kakhovka Barajı’ydı. İşgalden önce baraj, 584 bin hektar tarım alanına su sağlıyordu. Patlayan barajdaki su Dinyeper Nehri’nden Karadeniz’e doğru akmaya devam ediyor.

Dinyeper Nehri’nin etrafındaki çiftçiler, karpuz, soğan, domates, ayçiçeği, soya ve buğday ekiyordu. Bu bölgelerin çoğu ise 2014’te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ın bir parçası.

Nova Kakhovka Barajı’nda son durum | Binlerce insan patlayan baraj sularından kaçıyor

Yetkililer, baraj suyunun bir süre daha boşalmaya devam edeceğini söylüyor. Sular, 1956 yılında barajın ve hidroelektrik santralin yapılmasından beri birikiyordu. Barajı onarmanın beş yıl sürmesi bekleniyor. Barajın havaya uçmasının ekonomik maliyeti ise 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Baraj krizi, şimdiden dünyada hissediliyor. Buğday fiyatlarında artış var.

Nova Kakhovka Barajı’nın patlaması sadece tarımı değil, içme suyunu da etkileyecek. Su kaynakları şimdiden kesilen köy ve kasabalara, su götürülmesinin yolları aranıyor. Ekolojik krizin bir başka boyutu da, baraj ve hidroelektrik santrali çöktüğünde ortaya çıkan tonlarca motor yağı ve diğer kimyasalların suya karışması.

Ecoaction Ukraine adlı sivil toplum kuruluşunda iklim ve politika uzmanı olan Sofia Sadogurska, “Asıl etkiyi anlamak haftalar sürecek ama bölgedeki kirliliğin çok yüksek olduğunu şimdiden görebiliyoruz” dedi.”

Su baskınları sadece insan hayatını tehlikeye atmıyor.

Baraja yapılan saldırının sorumlusunun kim olduğu ise net değil. Moskova ve Kiev, saldırıdan birbirlerini sorumlu tutuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.