Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alındı

Eski İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ve eşinin başı, liderliğini üstlendiği İskoç Ulusal Partisi’ne (SNP) yapılan bağışlar ile dertte. Sturgeon, bu bağışların harcanmasına ilişkin yürütülen soruşturmada “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi. Sturgeon’a herhangi bir suçlama yönetilmezken, ifadeden sonra serbest bırakıldı. Peki soruşturmaya dair neler biliyoruz?

İskoçya’da SNP’ye yapılan bağışların nereye harcandığına ilişkin soruşturma iki yıldır devam ediyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 52 yaşındaki eski başbakan, ifadesini verdikten sonra serbest bırakıldı. Sturgeon’un eşi Peter Murrell de daha önce gözaltına alınmış ve ifadesini verdikten sonra serbest bırakılmıştı. Murrell, daha önce SNP’nin Teşkilat Başkanı olarak çalışmıştı.

Mart ayında istifa eden Sturgeon’un sözcüsü, gözaltına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Nicola Sturgeon bugün İskoçya polisi ile anlaşarak, Branchform Operasyonu ile ilgili olarak gözaltına alınacağı ve sorgulanacağı bir görüşmeye katıldı. Nicola istendiği takdirde soruşturmada işbirliği yapacağını tekrar tekrar söyledi ve işbirliği yapmaya devam ediyor.”

Nicola Sturgeon ve eşi Peter Murrell

Yedi saatlik sorgunun ardından serbest bırakılan Sturgeon, Twitter’dan açıklama yaptı. Yaşananlardan üzgün olduğunu belirten Sturgeon, “Şüpheye yer olmayacak şekilde gerçekten masum olduğumu ve bir yanlışım olmadığını biliyorum. (…) Sadece masumiyet karinesi gereğince değil, hiç şüpheye bırakmayacak şekilde biliyorum ki herhangi bir suç işlemedim dedi.

Sturgeon’un istifasının altında yatan neden soruşturma mı?

15 Şubat’ta bir açıklama yapan Sturgeon, halefi seçildikten hemen sonra hem SNP hem de başbakanlık görevinden istifa edeceğini ifade etmişti. Bu açıklamanın ardından İskoçya’nın siyasi tarihinde bir ilk yaşanmıştı. Hamza Yusuf, bugün bölgenin ilk Müslüman başbakanı olmuştu.

İskoçya’nın en uzun süre görev yapan ve ilk kadın başbakanı Sturgeon, kendisine yöneltilen soruşturma yüzünden istifa ettiği yönündeki iddiaları da reddetmişti.

Bağışlar hakkında neler biliniyor?

İskoçya polisi, SNP’nin olası bir bağımsızlık referandumu kampanyası için topladığı 667 bine yakın sterlin’e ne olduğunu araştırıyor. Polise yapılan şikayetler üzerine Branchform Operasyonu başlatıldı. 2019 yılının sonunda SNP’nin bankada 97 bin sterlin’e yakın parası ve toplam varlıklarının değerinin de 272 bin sterlin civarında olduğu belirtilmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.