İncirli: Sular altında kalmadığını kanıtlamaya çalışan köy

Ilısu Baraj Göleti altında kalan tarihi Hasankeyf ilçesinden sonra içerisinde kale kilisesi, kaya konut ve kaya mezarları da bulunan ve 1000 yıllık geçmişi olan tarihi İncirli köyünün de tüzel kişiliği yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Köy sakinleri iki yıldır köyde yaşamın sürdüğünü kanıtlamaya çalışıyor.

Önce köy sular altında gösterildi, sonra vazgeçildi

Hasankeyf’e bağlı olan ve içerisinde kale kilisesi, kaya konut ve kaya mezarları bulunduğu için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce SİT alanı ilan edilen İncirli köyünün 2021 yılında Ilısu Baraj Göleti’nin altında kalacağı gündeme getirildi. Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İncirli köyünün sular altında kalacağını belirterek, tüzel kişiliği ve köy sular altında kalmamasına rağmen yeni imar planını Batman İl Genel Meclisi’ne gönderdi. Köyün sular altında kalmadığının, sadece köydeki bir ev ile okul tuvaletinin sular altında kaldığının tespitinden sonra aynı müdürlük, bu kez verdiği imar ile ilgili kararını değiştirdi.

Köyün taşınması için gizli referandum iddiası

Daha sonra köy merkezinin kamulaştırıldığını ve taşınması gerektiğini belirten köy muhtarı referandum yaptı. Köyde oturanların bilgisi dahilinde olmayan referandumda, 53 kişi kabul oyu verirken, referandumu sonradan öğrenen diğer 59 kişi karara itiraz etti. Referandum kararı Batman İl Genel Meclisi’ne taşınırken, yapılan itirazlar ve köyün sular altında kalmayacağı gerekçesiyle İl Genel Meclisi, köyün taşınma talebini reddetti.

İncirli köyünde 25, yeni yerleşim biriminde 18 aile kalırken, imar planı hayata geçirilen yeni yerleşim birimine milyonlarca liralık yatırım yapılıp, sular atında kalmayan mevcut köye yatırım yapılmaması tepkilere yol açtı. Mevcut tarihi köylerin tüzel kişiliğinin korunmasını ve köyde yaşamın sürdüğünü, köyün sular altında kalmadığını kanıtlamaya çalışan köylüler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulundu. Şikayete Hasankeyf Kaymakamlığı’ndan skandal sayılabilecek bir yanıt geldi.

Kaymakamlık: “Not olmayınca konuyu yanlış anladık”

Kaymakamlık yazısında, Devlet Su İşleri’nden (DSİ) kendilerine gönderilen yazıda İncirli köyünün kesin su altında kalmayacağına dair herhangi bir notun olmaması nedeniyle konunun yanlış anlaşıldığını belirterek, “Yeni yerleşim yeri çalışmaları yeniden başlamıştır. DSİ ile yapılan şifahi görüşmede yazının yanlış anlaşıldığı, kamulaştırma işlemi tamamlanmayan yerlerle ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmaması anlamı çıktığı ifade edilmiştir” dedi.

Batman İl Genel Meclisi, 6 ay önce reddettiğini bu kez onayladı

Konu bir kez daha Batman İl Genel Meclisi’ne taşınırken, 6 ay önce köy merkezinin yukarı taşınmasını kabul etmeyen İl Genel Meclisi, bu kez köyde yapılan referandumu gerekçe göstererek taşınmaya onay verdi. Köyün sular altında kalmayacağını belirten resmî yazılara rağmen, 6 ay önce bu yöndeki talebi reddeden İl Genel Meclisi bu kez 11’e karşı 11 oy ve başkanın oyunun 2 oy sayılmasıyla birlikte imara izin verdi.

“Devlet hata yaptı, sorunları çözmeye çalışıyoruz”

İsmini vermek istemeyen bir yetkili zamanın yetkililerinin bir hata yaptığını, yanlış yazı ve raporlar nedeniyle tarihi köyün sular altında bırakılmış gibi gösterildiğini ve böyle bir karar verildiğini söyledi. Aynı yetkili, “Devlet zamanında bir hata yaptı, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Mevcut köyü ya bir mahalle ya da bir mezra olarak gösterme durumu söz konusudur” dedi.

Dr. Başaran: “Kamu milyonlarca lira zarara uğratılmıştır”

İncirli köyünde yaşayan Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Başaran, Hasankeyf incirli köyünün kamulaştırılmadığını, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısının “İncirli köyü su altında kalacak” diye yanlış beyanda bulunarak İl Genel Meclisi’ne imar taslağı sunduğunu belirterek, “İl Genel Meclisi herhangi bir saha çalışması yapmadan su altında kalacağı kabulü ile imar izni vermiştir. Bu imar sahası şahsi bir kişinin özel mülkiyetidir. Aynı müdürlük kendi kurumunun görüşünü yalanlayarak ‘İncirli köyü kamulaşmamış meskun mahaldir’ diye resmî evrak beyan etmiştir. DSİ’nin Batman Valiliğine yazdığı yazıda İncirli köyü kamulaşmamış diye resmî evrakı var. İncirli köyü adına yapılması gereken bütün hizmetler, altyapı, üstyapı, kanalizasyon, foseptik atık çukuru, elektrik şebekesi, halı saha, parke, taziye evi ve benzeri milyonlarca harcama, kamu zarara uğratılarak uygunsuz bir şekilde uygulanmıştır. Kamuyu zarara uğratan sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Başaran, Valilikte 6 aydır bekletilen dosyanın siyasi baskıyla tekrar İl Genel Meclisi’ne gönderildiğini ve tüm itirazlara rağmen kabul edildiğini de belirterek, “Yani 6 ay önce reddettikleri dosyayı, aynı üyeler hiçbir değişiklik yapmadan kabul ettiler. Bir tane bilirkişi, yer bilimci rapor yazsın, ‘O köy risklidir’ desin sonsuza kadar susacağız. 1000 yıllık köyümüzün sular altında kalmadığının, yaşamın sürdüğünün mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.