Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’teki enflasyon artışının sorumlusu Beyoncé

İsveç’te fiyatların artışından kim sorumlu? Rusya’nın Ukrayna’yı işgali mi, yoksa tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar mı? Hayır, ikisi de değil. Peki kim mi? Beyoncé.

Amerikalı pop yıldızı Beyoncé’nin İsveç’in başkenti Stockholm’de verdiği konser, ülkenin aylık enflasyonunu etkiledi. Beyoncé’nin konserinin yapılacağı tarih aralığında oteller ve restoranlara duyulan talep arttı, bu da ülkenin ekonomisini etkiledi. İsveç, mayıs ayında yüzde 9,7’lik enflasyon açıkladı. Bu oran, beklentilerin de üzerindeydi.

Danske Bank’tan ekonomist Michael Grahn, BBC’ye verdiği demeçte, Beyoncé’ye olan ilginin bu artışa “küçük bir katkı” yapabileceğini söyledi:

“Yüksek enflasyon için Beyoncé’u suçlamazdım. Ancak dünya turnesine İsveç’ten başlaması ve buradaki ilgi, İsveç ekonomisinin gidişatına biraz da olsa katkıda bulundu.”

Hayranları geçtiğimiz ay Beyoncé’u görebilmek için Stockholm’e akın etti.

Beyoncé, 2022 yılında yeni bir albüm yayınladı. Bu albümün ardından yedi yıl sonra ilk solo turnesine çıkan Beyoncé, turnesine eylül ayına kadar devam edecek. Bu turne, 2 milyar sterlin kadar hasılat yaratabilir.

Oteller, restoranlar, yemek fiyatları…

Oda ve ev kiralama hizmeti veren Airbnb, turnenin ilk ayağının İsveç olarak açıklanmasının ardından şehirdeki konaklamaya duyulan talebin arttığını söyledi. Konserin biletleri de günler içinde tükendi, hatta biletler ikinci el piyasasına düştü. Visit Stockholm de geçtiğimiz ay Washington Post’a gönderdiği bir e-postada şehirdeki patlamayı “Beyoncé etkisi” olarak değerlendirdi.

İsveç’te enflasyon Aralık 2022’de yüzde 12,3 ile zirveyi gördü. Nisan ayında yüzde 10,5 olarak ölçülen enflasyon, mayıs ayında yüzde 9,7’ye düştü. Finansal kuruluşlar ve ekonomistler, haziran ayında ülkedeki rakamların normale dönmesi bekleniyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.