Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler: “Zaporijya Nükleer Santrali’nde durum ciddi”

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) başkanı Rafael Grossi, Rusya kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’ne bir ziyarette bulundu ve durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi.

Grossi’nin belirttiğine göre santrale su sağlanması ilk öncelikleri. Şu an Avrupa’daki en büyük nükleer santral olan Zaporijya Nükleer Santrali, Nova Kakhovka Barajı’nın vurulmasından sonra ciddi risk altına girdi. Santralin soğutma suyunun büyük kısmı baraj rezervinden karşılanıyordu. Grossi, santralin bir süre daha sağlıklı bir şekilde çalışabileceğini söyledi: “Bu santralin güvenliği için su seviyeleri belirli bir seviyede korunmalı. Su seviyesi korunursa, santral bir süre daha işler vaziyette kalabilir.”

Rusya haber ajanslarının aktardığına göre Grossi durumu, “ciddi” olarak tanımlıyor.

IAEA Başkanı Rafael Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyaret etti.

IAEA çalışanları bir süre daha bölgede kalıp, gözlemlerini devam ettirecek. Grossi’nin santral ziyareti de, çatışmaya sahne oldu. IAEA Başkanı, Ukrayna kontrol bölgesine dönerken civarda çatışmalar yaşandı. Konvoy ciddi bir tehlike atlatmadı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden beri, Zaporijya Nükleer Santrali etrafına bombardıman saldırıları oluyor. Hem Kiev hem Moskova, bu bombardımanlardan birbirini sorumlu tutuyor. Zaporijya Nükleer Santrali şu an, Rusya’nın kontrol bölgesinin içinde kalıyor. Santralin altı reaktörü şu an kapalı tutuluyor.

Rusya-Ukrayna savaşı: Nova Kakhovka Barajı hedef alındı, taraflar birbirlerini suçluyor

Zaporijya Nükleer Santrali

Zaporijya Nükleer Santrali’nin su kaynağı sorunu, Nova Kakhovka Barajı havaya uçurulduğundan beri en önemli konu başlıklarından. Sorumlular baraj suyu ile ilgili daha büyük bir problem yaşanması halinde nükleer santrale, yer altı kuyularından su sağlamayı düşünüyor.

Zaporijya, geçtiğimiz günlerde başlayan Ukrayna karşı hücumunun ana cephelerinden biri.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.