Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplandı | Zammın dolar üzerinden yapılması beklenmiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere ikinci toplantısını yaptı. Üçüncü toplantının tarihi açıklanmadı. Zammın dolar üzerinden yapılması beklenmiyor. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere ikinci toplantısını yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantı saat 10.00’da başladı. Toplantıya Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı. 

Medyascope’un edindiği bilgiye göre işçi tarafının beklentisi yeni asgari ücret rakamının bayramdan önce açıklanması. TÜRK-İŞ yetkilisi rakamın belirlenmesi için TÜİK’ten yurttaşların temel gereksinimlerine ilişkin güncel verilerin talep edildiği kaydedildi. Zammın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi Temmuz ayından itibaren geçerli olabilmesi için en geç önümüzdeki hafta pazartesi günü (26 Haziran) duyurulmuş olması gerekiyor.

Basına basın kartı engeli

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının yapıldığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ANKA Haber Ajansı, TELE 1 ve Medyascope muhabir ve kameramanları alınmadı. Görevliler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bakanı Vedat Işıkhan’ın “Turkuaz basın kartı olmayan girmesin” talimatı verdiğini söyledi.

“Dolar yerinde durmuyor, biz TL konuşmak durumundayız”

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçim öncesinde 500 doları işaret etmişti ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dolar dediğimiz şey bir defa yerinde durmuyor ki her gün farklılaşıyor bu değerler. Biz TL konuşmak durumundayız” demişti. 

“Bayramdan önce rakam konusunda bir karar verilir diye düşünüyorum”

TÜRK-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, rakam olarak bir yere gelinmediğini belirterek “Bu hafta içerisinde üçüncü defa komisyon olarak bir araya geleceğiz. Komisyonda bir karara vardıktan sonra Cumhurbaşkanımız açıklama yapar diye düşünüyorum. Bayramdan önce rakam konusunda bir karar verilir diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Hükümet tarafından herhangi bir rakam söylenmedi”

Asgari ücret görüşmelerinin dolar üzerinden konuşulmadığını belirten Ağar, “Türk parası olarak görüşüyoruz, dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz. Günün şartlarına göre, insanların alım gücünün artmasını istiyoruz. 500 dolar üzerinden değil, günün şartlarına göre pazarlık yapılacak. Bu hafta inşallah bunu sonuçlandıracağız” diye açıkladı. Ağar, “Hükümet tarafından herhangi bir rakam söylenmedi” diyerek görüşmelerin süreceğine işaret etti. TÜRK-İŞ’in masadan talebinin yeni ekonomik koşullara uygun bir ara zammın yapılması olduğu kaydedildi. TİSK’in ise işverene sağlanan desteklerin devam ettirilmesinin yanı sıra destek miktarının artırılmasını istiyor.

“Asgari ücretin açıklanacağı gün belirlenmedi, çalışıyoruz”

Komisyon toplantısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’la saat 14.00’de görüştü. Bakan Işıkhan “Asgari ücretin açıklanacağı gün belirlenmedi, çalışıyoruz” dedi.

Ara zam için ilk toplantı 13 Haziran’da yapılmıştı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde 13 Haziran’da düzenlemişti. Toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılmıştı.

Asgari ücret, 2023 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere brüt 10 bin 8 lira, net sekiz bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.