Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Ekonomi ve siyasette gözler 22 Haziran’da

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘a, perşembe (22 Haziran) açıklanacak faiz kararını ve İmamoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesini yazdı.

Ekonomik gidişat açısından kritik bir haftaya girdiğimizi söyleyen Murat Yetkin, “Ekonominin gidişi açısından kritik hafta çünkü hem işveren ve yatırımcılar hem de çalışanlar ve küçük işletmelerin gözü aynı tarihte: 22 Haziran. İki önemli gelişme gözleniyor. Biri asgari ücret komisyonunun bugün, 19 Haziran’da yapacağı toplantı sonrası, önümüzdeki hafta başlayacak Kurban Bayramı ve birleştirilen tatil öncesinde açıklaması beklenen karar. Diğeri de 22 Haziran Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yeni Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapacağı ilk toplantıda politika faizini yüzde 8,5’ta tutup tutmayacağı, ya da beklentiler uyarınca ne kadar artıracağı kararı” dedi.

Yetkin, politika açısından da önemli bir hafta olduğunu ekledi, “Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içindeki gelişmelerde bu hafta yapılacak MYK hem de ona bağlı olarak 22 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun yapması beklenen açıklamalarla keskin bir dönüş beklenebilir. Ayrıca 24-25 Haziran’da yapılacak İYİ Parti Kurultayı’nda partinin bundan sonra izleyeceği hareket hattı ve CHP’yle yeniden işbirliğine gidip gitmeyeceği” diye devam etti.

Yetkin şöyle devam etti:

“Merkez Bankası’nın politika faizi aylardır yüzde 8,5 ama gerçek faiz bunun çok üzerinde; bankalar yüzde 30 civarında kredi faiz uyguluyor. ABD doları haftaya 23 lira 60 kuruştan başladı ve geçtiğimiz hafta boyunca bunun değişmemesi de kamu kaynaklarından piyasaya döviz aktarımı yapılmasına bağlanıyor.

Bir beklenti anketi yapan Reuters haber ajansı PPK’nın faizi yüzde 12,5 ila 30’a kadar çıkarabileceği yanıtları almış; ortalaması yüzde 20. Faizdeki artışın döviz kurunu da etkileyeceği ortada. Ama ne kadar? Türk Lirası’nın daha da değer kaybetmesinde fayda gören kesimlerin başında ihracatçılar; özellikle tekstilciler var. Öte yandan üretim için gereken ithalat, döviz artışından daha da olumsuz etkilenecek. Kritik bir dengenin gözetilmesi gerekiyor. O nedenle gözler 22 Haziran toplantısında.

Gerek faiz gerek asgari ücret gerekse enflasyon ve hayat pahalılığı tartışmalarını belirleyecek bir başka etken de 31 Mart 2024 yerel seçimleri olacak. Erdoğan’ın özellikle yılbaşından itibaren, özellikle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıklarını CHP’nin elinden almak için kesenin ağzını açmak isteyeceği sır değil. Ama o zamana dek kesenin durumu ne olacak? Bilinmeyen o.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşmesine de değinen Yetkin, “Gözler Kılıçdaroğlu’nun CHP il başkanları, MYK ve belki Parti Meclisi üyeleriyle yapacağı görüşmeler sonrası kendisinin ya da Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın yapacağı açıklamalarda olacak. Ve ona göre 22 Haziran’da İmamoğlu’nun ne söyleyeceğinde” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.