Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Çin temasları sürüyor: Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüştü

ABD-Çin ilişkileri, tarihinin en gergin noktalarından birinde. Anthony Blinken dün Çin ziyareti kapsamında önce mevkidaşı Qin Gang ile görüşmüştü. Blinken, Çin lideri Şi tarafından da kabul edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Pekin’e ziyaretiyle, iki ülke arasında bir “normalleşme” amaçlanıyor. Çin’den ayrılmadan bir basın toplantısı yapan Blinken, Şi ile “önemli bir konuşma” gerçekleştirdiğini söyledi ve ileriye dönük bir yol bulmanın her iki ülkenin de sorumluluğu olduğunu vurguladı: “Her görüşmemizde, farklılıklarımızı sorumlu bir şekilde yönetmenin ve rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamanın en iyi yolunun direkt katılım ve üst düzeylerin sürekli iletişim halinde olması gerektiğini vurguladım.” dedi.

Blinken, 2018’den bu yana Çin lideriyle görüşen ABD Dışişleri Bakanı oldu. Blinken, Çin’in devlet başkanlarını ağırlamak için kullandığı Büyük Halk Salonu’nda Şi tarafından karşılandı. Uzmanlara göre bu, diplomasi için olumlu bir sinyal.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin’de: “İlişkiler en düşük noktada”

Blinken & Şi

Çin lideri Şi’nin açıklamaları da şöyle: “İki taraf samimi ve derinlemesine görüşmelerde bulundu. Sayın Bakan, bu ziyaretinizle Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşturulmasına olumlu katkılarda bulunacağınızı umuyorum.” Çinli makamlar görüşmelerin kalanında, “ilerleme kaydedildiğini” belirtti.

İlerlemelere rağmen Blinken, belli konularda fikir ayrılıklarının altını çizdi. Çin ve ABD orduları arasında iletişim olması fikirlerinin reddedildiğini söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.