Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzlanda’da balina avcılığı sona eriyor

İzlanda’da hükümet, balina avını Ağustos ayı sonuna kadar askıya aldığını açıkladı.

İzlanda Gıda Bakanı Svandis Svavarsdottir hazırlanan bir raporun avın, “Hayvan Refahı Yasası’na” uygun olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi ve balina avını 31 Ağustos’a kadar askıya aldıklarını söyledi. Yasaya göre, “hayvanların acı çekmeden öldürülmesi” gerekiyor. İzlanda Gıda ve Veterinerlik Kurumu tarafından yayınlanan videolarda, bir balinanın beş saat boyunca avlanarak öldürüldüğü ve acı çektiği görüntüleri gösteriyordu.

Hayvan hakları ve çevreci gruplar kararı mutlulukla karşıladı. Humane Society International kararı, “balinaların korunmasında önemli bir kilometre taşı” olarak değerlendirdi.

İzlanda’da balina avcılığı yapan sadece bir şirket var. Hvalur adlı şirketin lisansı bu yıl sona erecek.

İzlanda’da balina avı sezonu Haziran ortası ve Eylül ortasına arasında yapılıyor. Yıllık av kotalarına göre, 209 yüzgeç balinası ve 217 minke balinasının öldürülmesine izin veriliyor. Balina eti pazarı daraldığı için, genelde bu sayılara ulaşılmıyor.

Dünyada balina avcılığı yapan üç ülke kaldı: İzlanda, Norveç ve Japonya. Çevre örgütleri, üç ülkeyi sürekli olarak baskı altında tutuyor. Humane Society International’dan Ruud Tombrock, “Bir balinayı öldürmenin acı verici olmayan bir yolu yok. Bu yasağı kalıcı hale getirme çağrısı yapıyoruz” dedi.

Sea Shepherd İngiltere Başkanı Robert Read, balina avcılığı yapan ülkelere “büyük bir darbe” vurulduğunu söyledi: “Eğer balina avcılığı İzlanda’da bile insanca yapılamıyorsa, hiçbir yerde insanca yapılamaz. Balinalar okyanusların mimarlarıdır. Biyolojik çeşitliliğin artmasına yardımcı olurlar. Karbon döngüsünü olumlu etkileyerek, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olurlar.

İzlanda’da halk da karardan memnun. Haziran ayı başında yayınlanan bir ankete göre İzlandalıların yüzde 51’i balina avına karşı. Destekleyenler ise yüzde 29’da.

İzlanda geleneksel olarak ekonomisinin bir kısmını balina avına dayandırmış olsa da, bu değişiyor. Son yirmi yılda balina izleme turlarının sayısı giderek artıyor. Balina avcılığı bu sektörü tehdit ediyordu. Bu kararın ardından, İzlanda’da kademeli olarak balina avcılığının tamamen yasaklanması bekleniyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.