Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan’da köylüler çevre için mücadele ediyor: Altın şirketleri yapay göllere siyanür döküyor

Azerbaycan’ın Gedebey bölgesine bağlı Söyüdlü köyü sakinleri, altın madenlerinden çıkan siyanürün dökülmesi için yapılacak yapay göle karşı çıkıyor. Köy çevresinde polis, direnen köylülere biber gazı sıkıyor ve copla saldırıyor.

Söyüdlü köyünün sakinlerinin, yapay göle karşı çıkmasının arkasında geçmişe dayanan bir nedenleri var. On yıl önce de köy yakınlarına bir yapay göl inşa edildi. Köylüler, bu göle dökülen siyanürün, toprakları harap ettiğini ve halkı zehirlediğini söylüyor.

Köylüler yeni göle karşı çıkmak için 20 Haziran’da protestolara başladı. Ellerinde “Doğal sular zehirleniyor” gibi çevreci mesajlarla protestoda bulunan Azerbaycan vatandaşları karşılarında polisi ve orantısız gücünü buldu.

Ekinlerinin ve ağaçlarının bozulduğunu söyleyen, 50’li yaşlardan başlayarak solunum yolu hastalıkları yaşadıklarını ifade etmeye çalışan Söyüdlülüler, polis şiddetine maruz kaldı. Polis şiddeti, kameralara da yansıdı.

Polisin, köylülere yakın mesafeden biber gazı sıktığı anlar.

Görüntüler Azerbaycan’da tartışma konusu yarattı. Polisin, barışçıl bir protestoda bulunun halka karşı orantısız güç kullanması sonrasında, yetkililerin bu görüntüler için hesap vermesini isteyenler var.

Polis de köyü ablukaya aldı. Polis, köye giriş-çıkış noktalarını kontrol ediyor ve sadece o köyde yaşayanların girmesine ve çıkmasına izin veriyor. İkameti Söyüdlü’de olmayanların girişi yasak.

Protestoların ilk dalgalarında tutuklananların serbest bırakılması isteniyor. Bu talep ile birlikte, Söyüdlü sakinlerinlerini protestoları da şiddetlendi.

Azerbaycan İçişleri Bakanlığı da polis şiddetine karşı harekete geçti. Polislerin göz yaşartıcı gaz kullanmasına ilişkin soruşturma başlatıldı. Bakanlık, köylüleri eleştirmekten de geri durmadı. Söyüdlü sakinlerinin, kendilerine “defalarca uyarı yapılmasına rağmen” göl inşaatına yasadışı bir şekilde müdahale ettiklerini belirtti. Bakanlığın iddiasına göre Söyüdlü halkı, göl yapmak için gelen işçileri yaraladı.

Ülkenin en büyük altın şirketlerinden Azergold, söz konusu gölün kendileri tarafından yapıldığı iddiaları yalanladı. Bu açıklamanın ardından gözler, Anglo Asian Maden Şirketi’ne döndü.

Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov, Söyüdlü köyündeki durumu izlemek ve değerlendirmek için bir komisyon kurulması talimatı verdi. Komisyon başkanlığına, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev atandı.

Kaynak: Meydan TV

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.