Fransa TOP 14 Ragbi Ligi’nde Stade Rochelais hüsranı: 2022/2023 sezonu şampiyonu Stade Toulousain | Kısa kısa Ragbi Dünya Kupası öncesi notlar

Fransa Ragbi Ligi Stade Toulousain’in şampiyonluğu ile sona erdi. Finalin ayrıntılarını Medyascope Spor’dan Fırat Koç sizler için yazdı.

Stade Toulousain – Stade Rochelais

Stade de France’in ev sahipliği yaptığı finalde sayı perdesini Toulouse açtı. Maçın henüz başlarında penaltı golle skor 3-0 olurken ardından birkaç dakika içinde La Rochelle de aynı şekilde rakibine karşılık verdi. Toulouse bir penaltı golle daha skor üstünlüğünü 6-3 ele aldı. İlerleyen dakikalarda La Rochelle top kaybı yaptı. Hatayı affetmeyen Toulouse Chocobares ile maçtaki ilk tryı kaydetmiş oldu. Ramos da conversion vuruşunu sayıya çevirmeyi başardı ve Toulouse 13-3 ile farkı açtı. Kıran kırana geçen maçta taraflar Toulouse tryı sonrası hatasız oynadı. Çok çok iyi hücum pozisyonları yaratmayı başarsalar da aynı şekilde birbirlerine karşı savunmada da çok iyi olmaları try yapmalarına engel oldu. Bu kilit 39. dakikaya girerken kırıldı. La Rochelle, Toulouse savunma çizgisine üst üste yaptığı sert ataklarla ilk yarının son anlarında tryı buldu. Kerr-Barlow zor pozisyonda Toulouse savunmasını yıktı ve takımını ikinci yarı öncesi gerçek anlamda motive etti, başarılı conversionla beraber ilk yarı 13-13 tamamlandı.

İkinci yarının başlarında La Rochelle basit bir hücüm oyunuyla rakip savunmanın dengesini bozdu. Durumu avantaja çevirmeyi başardılar ve Atonio’nun tryıyla önce 13-18, başarılı conversion vuruşuyla da skor 13-20 oldu. 50, 60 ve 63. dakikalarda penaltı goller kaydetmeyi başaran Toulouse 22-20 ile maçta bir kez daha öne geçti. 66 ve 71. dakikalarda ise La Rochelle attığı başarılı penaltı gollerle rakibine cevap verdi ve 22-26 öne geçti. 78. dakikaya girerken La Rochelle altı sezonluk kupa hasretini bitirmeye çok yakındı ancak Fransız milli oyuncu Romain Ntamack rakip savunmayı eksik ve dengesiz yakalamayı başardı. Tryın ardından conversion vuruşunu sayıya çeviren Thomas Ramos 29-26’lık skoru tayin etti ve Toulouse şampiyon oldu.

Tarihindeki 22. şampiyonluğunu kazanan kırmızı siyahlı ekip La Rochelle ile karşılaştığı, tarihteki beşinci finalde galip gelmeyi başardı. Avrupa’nın en büyük kupası Heineken Şampiyonlar Kupası’nı geçtiğimiz iki sezon üst üste kazanmayı başaran Stade Rochelais ,Top 14’te kupa hasretini 7 sezona çıkarttı. Şampiyonluğu getiren Fransız fly-half oyuncusu Romain Ntamack maçın oyuncusu seçildi. 

https://twitter.com/top14rugby/status/1670178488182009856?t=4STnWQq6VfwT_2hAka85rQ&s=19
https://twitter.com/top14rugby/status/1670476290355343364?t=eHEGBDDoU2hV2n4zzRPZjw&s=19



Maçın ardından Stade Rochelais başantrenörü Ronan O’Gara: “İki takım arasında çok fazla fark yoktu, belki daha iyi olan takımın kaybettiğini söylemekte bir sakınca yoktur. Harika bir oyuncu grubum var ama hüsrana uğradık. Hatalarımızdan yararlanan ortalama bir Toulouse takımıyla oynadık, harika bir Toulouse takımı olduğuna katılmıyorum. Dört iyi try yapsalardı yenilgiyi kabul edebilirdim ama gördüğümüz bu değildi. Bu gece en iyi halimize yakın değildik. Penaltılar bize maçı kaybettirdi.” dedi. 

Toulouse’a getirdiği şampiyonlukla maçın oyuncusu seçilen Romain Ntamack ise “Özellikle bu kulüp için Top 14 finalinde galibiyet tryı yapmak, küçükken hayal etmiş miydim bilmiyorum… Her halükarda bugün gerçek oldu. Çok gururlu ve mutluyum. Bütün arkadaşlarınızın üzerinize atlaması, hepsinin ağladığını, birbirine sarıldığını görmekten daha güzel bir duygu yok… Biz o anlar için oynuyoruz. Sanırım ilk kez bir maçtan sonra ağladım.Tüm gerginlik ve stres bir anda ortaya çıktı.” dedi. 

Kısa kısa notlar…

İngiltere Milli Takımı, 2023 Ragbi Dünya Kupası öncesi Brighton’da kampa devam etti. Premiership Rugby yarı finalistleri Leicester Tigers ve Northampton Saints takımlarından milli takıma davet edilen oyuncular da geçtiğimiz günlerde kampa katıldı. Premiership Rugby finalistleri Sale Sharks ve Saracens oyuncuları da önümüzdeki günlerde kampa dahil olacaklar. Northampton Saints formasıyla “one-club men (bayrak adam)” olma yolunda ilerleyen tecrübeli oyuncu Courtney Lawes da kamp kadrosundaki oyuncular arasında. 

İtalya Ragbi Federasyonu, Fransa’da düzenlenecek 2023 Ragbi Dünya Kupası’nın ardından başantrenör Kieran Crowley’le sözleşme uzatılmayacağı ve milli takımın başına Gonzalo Quesada’nın geçeceğini duyurdu. Federasyon başkanı Marzio Innocenti “Gonzalo Quesada’nın gelişi ülkemiz ragbisinin gelişimi için harika bir haber. Uluslararası sahnenin en önde gelen genç koçlarından birini ülkemize getiriyoruz,” dedi. Gonzalo Quesada ise “Önümüzdeki yıllarda İtalyan milli takımının başantrenörü olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Bu fırsat ve bu büyük meydan okuma için federasyona, başkana ve konseye teşekkür ediyorum” dedi. Kariyerine Fransa Milli Takımı’nda asistan koç olarak başlayan Arjantinli koç Racing 92’de önce asistan koçluk sonrasında ise başantrenörlük yaptı. Sırasıyla Stade Français, Biarritz ve ülkesi takımlarından Jaguares’ta da başantrenörlük yaptı. 

Geçmişte Bulls, Leicester Tigers ve Saracens formaları giymiş Güney Afrikalı emekli oyuncu Derick Hougaard, “akciğer iltihaplanması” sebebiyle hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakıma alındı. Komada olduğu açıklanan efsane oyuncunun durumunun çok ağır olduğu açıklandı. Doktoru solunum cihazlarına bağlı olduğunu ve komadan uyanma şansının %50 olduğunu söyledi.

Yazan: Fırat Koç

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.