Sadece 2022’de, İsviçre’nin yüzölçümüne yakın büyüklükte yağmur ormanı alanı kesildi. Dünya liderlerinin, 2021’de COP26’da verdiği sözleri tutmadığı görülüyor.
Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Maryland Üniversitesi tarafından hazırlanan rapora göre göre, tropikal alanlarda 2022 yılında 4,1 milyon hektar birinci derece yağmur ormanı yok edildi. 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 10’luk artış var. Uzmanlara göre bu dokunulmamış ve saf yağmur ormanları, küresel ısınmayı azaltmak için en etkili yollardan biri ve yok edilmeleri insanlığın geleceği için büyük tehdit.
Bilim insanlarına göre yağmur ormanlarının yok edilmesini engellemeden, küresel ısınmayı sanayileşme öncesi seviyelere yaklaştırmak mümkün değil.

2021’de düzenlenen COP26’da 100’den fazla ülkenin lideri, dünya ormanlarının yüzde 90’ından fazlasını kapsayan bir anlaşmaya, 2030 yılına kadar ormanların yok edilmesini durdurmak ve tersine çevirmek için imza attı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP26’da “güvenlik” nedeniyle yer almamıştı.
Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, ve Bolivya 2022 yılında tropik alanlardaki birinci derece yağmur ormanları kaybında başta geliyor. Endonezya ve Malezya, son yıllarda şirketler ve hükümet tarafından alınan kararların ardından kayıp oranlarını düşük seviyelere yakın tutmayı başardı. Bolivya, COP26’ya imza atmayan ve büyük yağmur ormanlarına sahip ülkelerden biri. Brezilya ise, Jair Bolsonaro hükümeti altında anlaşmaya imza atmıştı.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı şefi Inger Andersen, yağmur ormanlarının temizlenmesine yönelik kısa vadeli ekonomik teşviki ortadan kaldırmak amacıyla orman karbonu için daha yüksek bir fiyat belirlenmesi çağrısında bulundu. Nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, riskli alanların korunması için yılda en az 130 milyar dolara ihtiyaç var: “Ormanlar bizim ve gezegenimizin refahı için kritik öneme sahip. Biyolojik çeşitliliğin korunması yerli halkların ve yerel toplulukların geçim kaynaklarının korunması, su döngüsünün devam ederek hava koşullarının dengelenmesi ve toprak kaymaları, toprak erozyonu ve sellere karşı kendimizi korumamızla alakalı. Daha fazla ormanı kaybetmeyi göze alamayız.”
2022, Jair Bolsonaro’nun Brezilya başkanı olarak son yılıydı ve bu süre zarfında Amazon’un büyük bir miktarı yok edildi. Tekrar başkan seçilen Lula da Silva, ormanların yok edilmesine son verme sözü verdi. Brezilya, dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısına sahip.
Kaynak: Guardian