Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’de yaş sayma sistemi değişti: Vatandaşlar bir günde iki yaş gençleşti

Güney Kore’nin geleneksel yaş sayma sistemi, son yıllarda yaygınlığını yitirmeye başlamıştı. Uluslararası sisteme geçilmesiyle, Güney Koreliler bir günde iki yıl gençleşti. Peki eski sistem nasıldı?

Geleneksel sisteme göre, Güney Kore vatandaşları doğdukları an itibarıyla bir yaşında kabul ediliyor ve her 1 Ocak’ta bir yaş ekleniyordu. Bu sisteme göre 31 Aralık’ta doğan bir bebek ertesi sabah uyandığında iki yaşında oluyordu. Uluslararası sisteme geçilmesiyle tüm resmi belgelerde yaş, dünyanın geri kalanıyla aynı şekilde hesaplanacak.

Geleneksel yaş sayma yönteminin tarihi belirsiz olsa da bir teoriye göre anne karnında geçirilen sürenin hesaba katıldığı ve dokuz ayın on ikiye yuvarlandığı söyleniyor. Diğer teoriye göre eski Asya sayı sistemlerinde sıfır olmadığı için bu sistemin doğduğu söyleniyor.

Güney Koreli bir baba ve oğul, eski ve yeni yaşlarını gösteriyor.

Güney Kore, uluslararası yaş sayma sistemine 1960’lardan bu yana bazı resmi belgelerde izin veriyordu. İki sistemin de kullanılması son yıllarda Güney Kore’de “kafa karışıklıkları” yaşanmasına neden olmuştu. Geçen yıl yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 70’inden fazlası değişikliği, uluslararası sisteme geçilmesini desteklemişti.

Güney Kore Yasama Bakanı Lee Wan-kyu, “Yaşların hesaplanması konusunda ortaya çıkan yasal anlaşmazlıkların, şikayetlerin ve sosyal karışıklığın büyük ölçüde azalmasını bekliyoruz. Benim gibi gelecek yıl 60 yaşına girmesi beklenen insanlar için bu, hala genç olduğunuzu hissettiriyor.” diyerek esprili de bir açıklama yaptı.

Bu değişiklikle beraber Güney Korelilerin yasal olarak sigara-alkol satın alma hakları elinden alınmayacak veya okula gitmeye başlayacakları yaş değişmeyecek, erkekler için zorunlu 21 ay askerlik için yaş kriteri değişmeyecek.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.