17 yaşındaki gencin bir aile üyesi, BBC’ye konuştu. Ailenin, Fransa’da yaşanan olaylardan ve ayaklanmalardan mutlu olmadığını söyledi.
Nael Merzouk’un geçtiğimiz Salı günü polis çevirmesi esnasında öldürülmesinin ardından tüm Fransa’da ve çevre ülkelerde sivil ayaklanma başlamıştı. Şu ana dek 2400’den fazla kişinin tutuklandığı olaylar kısmen duruldu.
17 yaşındaki Nael’in ailesinden biri BBC’ye, Fransa’da yaşananlar hakkında konuştu ve yaşanan kargaşadan mutlu olmadıklarını söyledi: “Bu ayaklanmaları istemedik. Etrafın yakılıp yıkılmasını ve yaşanan yağmaları istemedik. Bu yaşananlar Nael için değil.”
Aile üyesinin kimliği, Fransa’daki gergin ortam nedeniyle açıklanmıyor.
Nael’in akrabası ailenin, “Sokaklarda Nael adına yürümekten ama taşkınlık çıkarmamaktan” başka bir şey istemediğini söyledi. Merzouk ailesi, Fransa kanunlarının değişmesini ve polislerin çevirmede insanları vuramamasını istiyor.
Fransa’da 2017’den sonra polislerin ve diğer güvenlik güçlerinin yaşadıkları “güvenlik tehditlerinden” dolayı silahlarına başvurmaları daha kolay hale getirilmişti.
Fransa’da sadece bu yıl, trafikte yaşanan olaylarda 3 kişi öldürüldü. Geçen sene bu sayı 13’tü. Reuters araştırmasına göre tüm kurbanlar Arap veya Afrika kökenli.
Un important incendie est en cours à Vaulx-en-Velin près de Lyon #emeutes #Nahel #Nanterre pic.twitter.com/g2iHqjqZNs
— Anonyme Citoyen (@AnonymeCitoyen) July 2, 2023
Olayların şu ana dek Fransa için ağır bir bilançosu oldu. Yaklaşık bir haftadır devam eden protestolarda şu ana dek bir kişi hayatını kaybetti. Çoğunluğu gençlerden oluşan protestoculardan 2400 kişi Fransız polisi tarafından gözaltına alındı. 1000’e yakın işyerine ve 5000’e yakın vasıtaya zarar verildiği düşünülüyor.
Des mères de familles font le tour des quartiers d’Aulnay-Sous-Bois pour demander la fin des violences dans la
— Remy Buisine (@RemyBuisine) July 2, 2023
ville. Elles veulent sensibiliser les jeunes. pic.twitter.com/3UCOQe0UXR
Kaynak: BBC