Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genel başkanlar TBMM grup toplantılarında konuştu | Kılıçdaroğlu: “25 milyonu bir araya getirmeyi başarısızlık olarak tanımlarsanız karşınızda dururum”

CHP, MHP ve Yeşil Sol Parti genel başkanları, TBMM grup toplantılarında gündemi değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başarısızlık tartışmasına “başörtülüsü, başı açığı, seküleri, Atatürkçüsü, milliyetçisi” 25 milyon insanı bir araya getirdiğini vurgulayarak yanıt verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı’nda gündemi değerlendirdi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hâlâ tutuklu olmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslendi:

“Bir TBMM Başkanı haksız yere yasalara anayasaya aykırı olarak parlamentoda tutuluyor ve kendisi hiçbir girişimde bulunmuyorsa TBMM’nin itibarını ayaklarının altına alıyor demektir. O nedenle sayın Kurtulmuş’a tekrar çağrı yapıyorum. Eğer ‘nasıl bir yazı yazmam gerekiyor’ diyorsa benzer hukuk uygulamalarını TBMM arşivinde bulabilir. Cindoruk’un yazılarını ortaya çıkarabilir. Cindoruk’un nasıl mücadele ettiğini görebilir. TBMM Başkanı karar alırken saraydan irade almamalı, saray ne diyecek diye sormamalıdır. Çünkü o sarayın hakkını hukukunu değil TBMM’nin hakkı ve hukukunu savunmak zorundadır.”

“Yanardağ hakkında tutuklanmaması gereken bir konuda tutuklama kararı veriyor”

“Ve Merdan Yanardağ, bir gazeteci, televizyoncu ve yazar. O da yedi gündür tutuklu. Bir gazeteci tutuklamak, bir televizyoncuyu tutuklamak hangi aklın işidir? Önce bekliyorlar, hiçbir şey yok. Troller devreye giriyor, her türlü suçlama yapılıyor. Suçlamalardan sonra savcılar harekete geçiyor. Tutuklanmaması gereken bir konuda tutuklama kararı veriyorlar. Akıl alacak bir şey değil ama bunları Türkiye yaşıyoruz. İzmir’deydi yanlış hatırlamıyorsam bir müzik çaldı minareden onu paylaşan kişiyi tutukladılar ama onu yapan kişiyi görmediler çünkü bir karmaşa bir kavga çıksın istiyorlardı. Bunu adı kısacası hainliktir. Bu ülkeye hainlik yapanları kendi aramızda da ülkemizde de barındırmamak bizim temel görevimizdir.”

“Erdoğan kontrol eden değil artık kontrol edilen kişidir”

“Uluslararası tefeciler eğer artık bakan atıyorsa merkez bankasına başkan atıyorsa çok ciddi bir beka sorunumuz var demektir. Bunun görüşülmesi, bunun anlatılması gerekiyor.” 

“Erdoğan kontrol eden değil artık kontrol edilen kişidir. Uluslararası tefecilerin kontrol ettiği ve yönlendirdiği kişidir. Düne kadar ‘Faizi artırmayacağım’ diyen kişiye tükürdüğünü yalatmak da bu uluslararası tefecilerin görevleri arasında olmuştur. CHP olarak bunları içimize sindiremiyoruz. Bizim temel görevimiz bu ülkenin siyasal ve ekonomik bağımsızlığı sağlamaktır.”

“İlk günah işlendi”

“Öyle bir noktaya geldi ki borçlar dışarıya mahkum olduğunuzda dışarının parasıyla da işlem yapmaya mahkum oluyorsunuz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti bankalarında dolar cinsinden tutulan paranın oranı yüzde 65.9. Yani Türk Lirası geçmiyor, sadece çarşıda-pazarda geçiyor. Paranız varsa dolar olarak bankada tutuyorsunuz ve böylece paranızın değerini korumaya çalışıyorsunuz. Kendi vatandaşından bile dolarla borçlanan bir hükümet asla ülkeye sağlıklı bir hizmet götüremez. Buna iktisatçılar ‘İlk günah’ der. Kendi ülkenizde kendi vatandaşına Türk lirasıyla borçlanırsınız ama yeri geldiğinde eğer dolarla yabancı para cinsinden borçlanıyorsanız, bunun adı iktisatta ‘ilk günahtır’ ve ilk günah işlendi şimdi buradan çıkamıyorlar.” 

“Şimdilik Beşli Çete’ye kimse dokunmuyor çünkü onlar siyasetin de şeklini belirliyorlar”

“Döviz kurundaki bir liralık artışın maliyeti devlete 145,5 milyar TL. Bu yükü 85 milyon insan ödüyor. Tabii doları olanlar, Beşli çeteler değil. Onlara şimdilik kimse dokunmuyor çünkü onlar siyasetin de şeklini belirliyorlar.”

“Değişen şeyler yüzde 20’lerden yüzde 48’lere ulaşan kitlelerdir”

“Bir kere bizler 25 milyon insanla birlikte, çıkarsız, parasız sadece ama sadece hakkın yanında olmak için bir araya gelen bir koalisyon kurduysak, başörtülüsü, başı açığı, seküleri, Atatürkçüsü, milliyetçisi bir araya gelebildiysek büyük bir değişimi zaten başlatmışız demektir. Ama biz toplum olarak neyin değiştiğine değil, neyin değişmediğine bakarsak hata yapmış oluruz. Değişen şeyler yüzde 20’lerden yüzde 48’lere ulaşan kitlelerdir. Değişen şeyler, asla görüşülemez denen cenahlarla görüşmek, ittifak yapmaktır.”

“25 milyonu bir araya getirmenin başarısının sadece bana, yani bir lidere ait olmadığıdır. Başarıyı tek başıma üstlenmem ama bu birlikteliği başarısızlık olarak tanımlarsanız o zaman tek başıma karşınızda durur ve dikilirim çünkü 25 milyona dokundurtmam. 25 milyonun hakkını ve hukukunu kimseye yedirtmem çünkü onlar hiçbir çıkarı olmayan saray saltanatına ve sarayın tüm sahtekarlıklarına rağmen halkın ve hakkın yanında duranlardır. 

“Eğer 25 milyona ulaşan bu değişim yeterli değilse başarısızlık benimdir”

“Sayımızı 25 milyona çıkarma başarısı hepimizindir. Buradaki değişimin mimarı tüm CHP’lilerle birlikte Millet İttifakı’nın tüm mensuplarıdır. Kim bizimle birlikte olmuşsa bu başarı hepimizindir ve bu başarı herkesin başarısıdır. Eğer 25 milyona ulaşan bu değişim yeterli değilse başarısızlık benimdir. Bu sayıyı artıracak yeni değişimleri üretme görevi de benimdir. Bugünkü görevim 25 milyondan bir kişiyi bile feda etmeden ülkemin namuslu, vicdanlı, hakkın yanında olan kitlelerin sayısını artıracak süreci yönetmektir.”

“Tecrit bu ülkede bir suçtur”

Yeşil Sol Parti’nin Eş Sözcüsü İbrahim Akın’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Geride bıraktığımız seçimler ile partimiz hiçbir partide olmayan açık yüzleşmeyi özeleştiri sürecini başlatmış oldu. Örgütlerimizin tamamıyla yapmış olduğumuz değerlendirme sonrası halkımızla, bizi destekleyen yoldaşlarımızla, kurumlarımızla tekrar onurlu bir mücadelenin güçlü bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Merdan Yanardağ niçin cezaevine atıldı? Bu ülkede insanların onurlu bir şekilde hukuk içerisinde yaşaması, tecridin ortadan kaldırılmasından hem bir basın mensubu olarak hem de bu meseleye duyarlı bir yurttaş olarak söz etti. Tecrit bu ülkede hiçbir hukuka hiçbir Anayasaya, hiçbir uluslararası sözleşmeye dahil olmadan uygulanıyor. Dolayısıyla tecrit karşısında itiraz etmek insanlık onuru açısından çok değerlidir. Tecrit bu ülkede bir suçtur. Bu suçu işleyenlerin suçlarını itiraf etmeleri ve itiraz etmeleri doğaldır. O nedenle Merdan Yanardağ’a dönük yapılan bu uygulama kesinlikle kabul edilecek bir uygulama değildir.”

“Türkiye’de göçmen sorunu yoktur”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşmasında Merdan Yanardağ’ı hedef aldı. MHP lideri, Türkiye’de mülteci ve göçmen olmadığını savundu:

“Türkiye’de mülteci veya göçmen değil geçici koruma statüsünde bulunan sığınmacılar vardır, ve bunların sayıları 13 milyon diye açıklamak kuyruklu yalandır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.