Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, Cenin’i vurmaya devam ediyor: 10 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusu, Cenin kamplarına son 20 yılın en büyük askeri harekatlarından birini düzenliyor. Binlerce Filistinli kampları terk etti.

Cenin Vali Yardımcısı Kamal Abu al-Roub, yaklaşık 3 bin Filistinlinin Cenin Kampı’ndan gittiğini açıkladı. Al-Roub, bu kişilerin Cenin’deki okullara ve sığınaklara yerleştirileceğini söyledi. Filistin Kızılayı da bu sayıları doğruladı ve kaçışın devam ettiğini söyledi. Birleşmiş Milletler, kaçan kişilerin insani yardıma ihtiyacı olduğu belirtti.

Filistinli yetkililere göre İsrail saldırılarında şu ana kadar 10 kişi öldü ve 20’si ağır 100 kişi yaralandı. İsrail SİHA’larla Cenin Kampı’nı vurdu. Buna ek olarak 2000’e yakın asker, buldozerler ve keskin nişancılar da bölgede.

İsrail’in Cenin Kampı’na başlattığı operasyonda amacı, Filistinli “militanlara” ait üsleri vurmak.

Kampta yaklaşık 18 bin Filistinlinin yaşadığı düşünülüyor. Bu nüfus arasında Hamas, İslami Cihat ve Fatah militanları da olduğu biliniyor. İsrail, kendi vatandaşlarına yapılan birçok saldırının Cenin’den yürütüldüğünü savunuyor.

Cenin Kampı 1950’li yıllarda, İsrail’in kurulmasından sonra evlerini geride bırakmak zorunda kalan Filistinlileri tutmak için yapıldı.

Batı Şeria’da bu yıl 133 Filistinli, İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. Aynı sürede hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı ise 24. Yine bu yıl Gazze’de 34 Filistinli, bir İsrailli hayatını kaybetmişti.

Batı Şeria’daki Filistinli yöneticiler, yaşananların ardından bir toplantı yaptı. İsrail’le kısmen ilerleyen ilişkiler, tamamen durduruldu. ABD ile olan ilişkilerin de durdurulması gündemde.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, saldırıları savundu ve Cenin’i, “teröristler için bir sığınak” olarak tanımladı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.