Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı | Merkez Bankası PPK: İlkesizliğin ve tutarsızlığın şahikası

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘taki yazısında, Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin tutarsızlığını ele aldı. Yetkin, “Sadece bu dahi Merkez Bankası bağımsızlığı, hatta özerkliğinin Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan’ın da TCMB Başkanı olarak atandığı dönemde de henüz ‘gerçekleştirilmekten çok uzak bir hedef’ olduğudur. Yeni ekonomik program da hâlâ açıklanmayı beklemektedir” dedi.

MB’nin politika faizini yüzde 15’e çıkardığını hatırlatan Yetkin, “Bu kararın gerekçelerinin yazıldığı rapor özeti 3 Temmuz’da basına yansıdı. Raporda çarpıcı saptamalar vardı. Örneğin yeni TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan PPK’nın raporundaki şu cümle: ‘Kurul, mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur.’ Yani PPK, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ikici defa cumhurbaşkanı seçildiği 2018 seçimlerinden sonra Hazine ve Maliye bakanlıklarını birleştirerek başına damadı Berat Albayrak’ı getirmesinden bu yana AK Parti hükümetlerince vazedilen yüzde 5 enflasyon hedefinin hayali olduğunu söylüyordu” dedi.

Yetkin şöyle devam etti:

“Bir de PPK raporundaki şu iki cümleye bakın: Kredi büyümesi iç talebi artırarak enflasyon üzerinde risk oluşturmaktadır. Kredi ve mevduat faizleri ile politika faizi arasındaki fark bir önceki PPK döneminde artmıştır.” Asıl felaket, asıl ilkesizlik ikinci cümlede. PPK, kredi ve mevduat faizleri ile politika faizi arasındaki farkın artmasından, yani örneğin politika faizi yüzde 8,5 iken bankaların yüzde 25-30, ne tutturabilirse faiz uygulamasından ‘bir önceki PPK dönemini’ suçluyor. Bana kalırsa ülkeyi ve halkın büyük kesiminin ekonomik koşullarını zorlaştıran, geçim sıkıntısını artıran bu durumun, Erkan sonrası oluşan yeni Kurul tarafından suçlanması hem idari soruşturma hem de savcıların suç duyurusu sayması gereken bir durumdur. Bir önceki PPK üyelerini hatırlayalım: TCMB Başkanı sıfatıyla, halen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı olan Şahap Kavcıoğlu, Emrah Şener, Elif Haykır Hobikoğlu, Mustafa Duman ve Taha Çakmak. Peki bir önceki PPK üyelerini suçlayan yeni PPK üyeleri kimler? Bakalım: Başkan sıfatıyla Hafize Gaye Erkan, Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak ve Elif Haykır Hobikoğlu. Yanlış okumadınız. Başkan dışında değişen PPK üyesi yok. Onlar değişmedi. TCMB Başkanının onları değiştirme yetkisi yok; yetki Cumhurbaşkanı’nın.”

MB’nin bağımsızlığının olmadığını söyleyen Yetkin, “Sadece bu dahi Merkez Bankası bağımsızlığı, hatta özerkliğinin Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan’ın da TCMB Başkanı olarak atandığı dönemde de henüz ‘gerçekleştirilmekten çok uzak bir hedef’ olduğudur. Yeni ekonomik program da hâlâ açıklanmayı beklemektedir. Tekrar söyleyelim; 22 Haziran’daki faiz yükseltme kararını alırken önceki dönem PPK’yı suçlayan şimdiki PPK üyelerinin Başkan Erkan dışında bütün üyeleri yerlerini korumaktadır. Bu ilkesizlik ve tutarsızlığın şahikası değilse nedir?” diye yazdı.

Yetkin’in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.