Kayıtlara geçen en sıcak hafta geride kaldı | Birleşmiş Milletler: “İklim değişimi kontrolden çıktı”

Geride kalan hafta, tüm dünya baz alındığında kayıtlara geçen en sıcak hafta oldu. İklim krizi, insan hayatlarını etkilemeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler, durumun vahametini ortaya koyan açıklamalar yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İhtiyacımız olan temel önlemleri geciktirmeye devam edersek, son iki sıcaklık rekorunun da gösterdiği gibi, bir felakete doğru ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

ABD Ulusal Çevre Tahmin Merkezleri (NCEP) tarafından toplanan verilere göre Salı günü (4 Temmuz 2023) dünyada ortalama sıcaklık, 17,18°C olarak ölçüldü. Bir önceki gün ulaşılan 17,01°C’lik rekoru geride bıraktı. Bu, tüm zamanların ölçülen en yüksek sıcaklığıydı.

İklim değişiklikleri, beraberinde hava anomalilerini de getiriyor. Birleşmiş Milletler, El Niño’nun geri döndüğünü doğruladı. El Nino adı verilen hava durumu olayı en son 2016’da şiddetli bir şekilde yaşanmıştı. ABD’nin güneyi, son haftalarda yoğun bir sıcakla mücadele ediyor. Çin’in bazı bölgelerinde, sıcaklıklar 35°C’nin üzerine çıktı.

Sıcaklık rekoruna önemli bir katkı da, Antarktika’da ılıman geçen kış. Kıtanın bazı bölgeleri ve yakınlardaki okyanuslar, 1979-2000 yılları arasındaki ortalamadan 10°C-20°C daha sıcaktı.

Kaynak: Guardian

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.