Süper Ragbi Pasifik’te heyecan sona erdi. Yeni Zelanda temsilcileri Crusaders ile Chiefs, finalde kozlarını paylaştı. Crusaders rakibini mağlup ederek bir kez daha mutlu sona ulaşmaya başardı. Dev finalin ayrıntılarını Medyascope Spor’dan Fırat Koç sizler için yazdı.
Crusaders, üst üste beşinci kez şampiyon
FMG Stadium Waikato’nun ev sahipliği yaptığı Süper Ragbi Pasifik 2023 finalinde Chiefs ve Crusaders karşı karşıya geldi. Tecrübeli lock oyuncusu Sam Whitelock ve başantrenör Scott Robertson, Crusaders ile çıktıkları son finalde kupaya üst üste beşinci kez ulaşmak isterken, Chiefs ise on yıllık kupa hasretini sonlandırmak ve tarihlerindeki üçüncü kupa zaferini yaşamayı amaçladı. Sakatlıktan döndüğü için dev finalde ilk 15’de oynayıp oynamayacağı merak konusu olan Sam Whitelock, sahada yer aldı.
Müthiş bir sertlikte başlayan karşılaşmanın sayı perdesini Crusaders açtı. Chiefs savunmasını hataya zorlayan Crusaders, istediğini de elde etmeyi başardı. Kazanılan penaltı vuruşunda topun başına geçen Mo’unga, yaptığı vuruşla takımını 3-0 öne geçirdi. İlerleyen dakikalarda Chiefs forması giyen Lienert-Brown, sarı kart görerek takımını 10 dakika boyunca bir kişi eksik bıraktı. Ancak Crusaders, bu bölümü lehine çeviremedi. Dakikalar ilerledikçe oyuna ortak olan Chiefs, McKenzie attığı penaltı golle beraberliği yakaladı. Stevenson yaptığı try ve McKenzie’nin kullandığı başarılı conversion vuruşuyla Chiefs, maçta 10-3’lük üstünlüğü yakaladı. Ancak Crusaders’den cevap gecikmedi. İlk yarının sonlarına doğru Mo’unganın kaydettiği try ve başarılı conversionla Crusaders, soyunma odasına 15-10’luk üstünlükle gitmeyi bildi. .
İkinci yarıda da heyecan üst düzeyde yaşandı. İkinci yarıya etkili başlayan Chiefs, kanat oyuncularının yaptığı oyunla Crusaders savunmasının dengesini bozdu. Narawa’nın try’ı ve McKenzie’nin conversion vuruşuyla Chiefs 17-15 öne geçti. Oyun üstünlüğüne devam eden Chiefs, McKenzie’nin penaltıdan kaydettiği golle skoru 20-15’e getirdi. Maçın kırılma anı ise 56. dakikada yaşandı. McKenzie’nin başlattığı pozisyonda Stevenson try yapmayı başardı. Ancak hakem, pozisyonun ofsayt olduğu gerekçesiyle bu try’ı iptal etti. 72. dakikaya girerken ise Crusaders penaltı kazandı. Mo’unganın conversion vuruşuyla skor 22-20’ye geldi. Mo’unga, 81. dakikada da skoru belirledi.
Chiefs’i 25-20 mağlup eden Crusaders, şampiyonluğa ulaşmayı başardı. Crusaders böylelikle bu kupayı 12. kez müzesine götürmüş oldu. Başantrenör Scott Robertson ise kendisiyle özdeşleşen ikonik dansını taraftarları önünde son kez yaptı ve takımına veda etti.
Hey Siri: play "moves like Jagger Razor" 🕺
— Super Rugby Pacific (@SuperRugby) June 26, 2023
Scott Robertson through the years ⏩#SuperRugbyPacific pic.twitter.com/oYdKyh2xY6
CRUSADERS BE LIFTIN! 🏆 #WelcomeToYourSuperStage #SuperRugbyPacific pic.twitter.com/ALtc3omZeM
— Super Rugby Pacific (@SuperRugby) June 24, 2023
Emektar oyuncu Quade Cooper, Temmuz ayında Yeni Zelanda, Güney Afrika, Arjantin ve Avustralya’nın yer alacağı Ragbi Şampiyonası’nda forma giymek istediğini söylemişti. Kadronun açıklanmasıyla Cooper milli formaya kavuştu. 2019 Dünya Kupası’nda forma giyemeyen oyuncu, bu şampiyonada kendini kanıtlamak belki de 2023’te son kez dünya kupasında boy göstermek istiyor. Tecrübeli fly-half oyuncusu kariyerine, 2019’da transfer olduğu Japonya ligi takımı Hanazono Liners’ta devam ediyor.
Şampiyonlar Kupası’nda 2023/24 sezonu grupları kura çekiminin ardından belli oldu. Geçtiğimiz sezonun finalistleri La Rochelle ve Leinster’ın aynı gruba denk gelmesinin ardından yeni sezonda bu sert mücadeleyi bir kez daha izleyecek olmak taraftarları heyecanlandırdı. La Rochelle ve Leinster’ın Grup 4’deki diğer rakipleri ise Stade Francais, Leicester Tigers, Stormers ve Sale Sharks oldu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Efsane Galli fullback oyuncusu Liam Williams, kulübü Cardiff’in mali yükünü azaltmak adına sözleşmesinin bitimine 1 yıl kala takımdan ayrıldı. 32 yaşındaki oyuncun yeni durağı ise Japonya Ligi takımlarından Kubota Spears oldu. 2019 Dünya Kupası’nda Japonya’da güzel anıları olduğunu belirten Williams, ”Eşim Sophie ile yeni bir yaşam biçimini deneyimlemeyi dört gözle bekliyorum. Yıllar boyunca Galler Ragbisi’nde inanılmaz anılar edindim. zorlu ve çalkantılı geçen birkaç ayda anlayışları için Galler Ragbi Federasyonu ve Cardiff’e teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Eski Güney Afrikalı efsane oyuncu Derick Hougaard, bir süre önce akciğer iltihaplanması nedeniyle yoğun bakıma alınmıştı. Edinilen bilgilere göre; komadan çıkan Hougaard’ın, bilinci açık ve durumu günden güne iyiye gidiyor.
Yazan: Fırat Koç
Editör: Doğa Üründül