Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Önce hedef gösterildi, sonra saldırılar başladı | “Ortadan Başlamak” sergisinin küratörü Feyyaz Yaman: “Asla vazgeçmeyeceğiz”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Eyüpsultan’daki Artİstanbul Feshane’de açtığı “Ortadan Başlamak” isimli sergi, saldırıya uğradı. Artİstanbul Feshane önünde bir araya gelen grup adına açıklama yapan Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican, sergideki eserlerin millî ve manevi değerlere hakaret içerdiğini söyledi. Tekbir getiren grup, sergideki eserlere de zarar verdi. Medyascope’a konuşan serginin küratörü ve Karşı Sanat Koordinatörü Feyyaz Yaman, serginin 30 Eylül’e kadar uzatıldığını ve yeni bir çağrı hazırlığında olduklarını duyurdu.

Feyyaz Yaman

Eyüpsultan’daki Artİstanbul Feshane’de açtığı “Ortadan Başlamak” isimli sergi pazar günü (9 Temmuz saldırıya uğradı. O gün yaşananları anlatan Feyyaz Yaman, grubun sergiye gelmeden önce sosyal medyada çağrı yaptığını aktardı. Doğrudan yaşam biçimlerinin hedef alındığını söyleyen Yaman, saldırının nedeniyle ilgili şöyle konuştu:

“Neoliberalizmin çöküşüyle başlayan yeni bir yapılanma modeli var. Küreselcilikten birdenbire yeniden ulus, yerel değerlere çekilince genel olarak siyasi anlamda merkez partiler oy kaybı yaşadılar. O kayıpların arkasından da ellerindeki değerler ‘daha radikal sağ’ dediğimiz değerlere geçti. Daha radikal söylemlerde prim yapıyor ve bu da özellikle kültür üzerinden yapılıyor. Çünkü bir yandan da çok ciddi bir biçimde göç ve göçle birlikte gelen yabancı kültür meselesi var. Ancak ben bunu iktidar sistemlerinin bir tür yeni hegemonya inşası olarak da görüyorum.”

“Müzakereci bir toplum anlayışını asla kabul etmiyorlar”

Gönül Nuhoğlu’nun keçi heykeli de saldırı sırasında zarar gördü. Yaman, heykele zarar veren kişinin satanizme karşı sloganlar attığını, grubun tartışmaya ve diyaloğa açık olmadığını ekledi:

“Çocuk içeri giriyor, heykeli deviriyor, ardından da sloganlar atmaya başlıyor. Bunu Allah için yaptığını dile getirmeye çalışıyor. Ve sizi inanç sahibi bir yapının tacizcisi durumuna düşüren bir yerden cümle kurmaya çalışıyorlar. Müzakereci bir toplum anlayışını asla kabul etmiyorlar. Bunu planlayarak giriyorlar.”

Serginin özellikle 30 Eylül’e kadar uzatıldığını söyleyen Yaman, sanatçıların toplanacağını ve ortak eserler üreteceğini söyledi. Kadın emeğiyle buluşma, çocuklarla buluşma gibi sanatsal aktiviteleri de hedeflediklerini söyleyen Yaman, “Onların çizdiği resim çerçevesinin dışında başka bir çerçevenin esas olduğunu ifade etmek zorundayız” dedi.

“Amacımız sergiyi çoğaltmak”

Geri çekilmeyeceklerini ve vazgeçmeyeceklerini söyleyen Feyyaz Yaman, şöyle devam etti:

“Şimdi başka bir karar alıyoruz. ‘Ortadan katılmak’ diyerek yeniden bir çağrı yapacağız, şimdi size ilk haberi vereyim. Amacımız da sergiyi çoğaltmak. Bu desteği sergi dışındaki sanatçıları da içine alacak şekilde çoğaltmayı hedefliyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.