Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya topraklarına birkaç kilometre uzakta NATO zirvesi: Gündemde neler var?

Vilnius, NATO zirvesine ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek zirvede başta Ukrayna-Rusya savaşı ve İsveç’in ittifaka katılma ihtimali gündemde olacak.

NATO’ya üye 31 ülkenin liderleri, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bir araya geldi. İki gün sürecek toplantıların ana konu başlıkları; Ukrayna-Rusya savaşı ve İsveç’in ittifaka katılması olacak.

Diğer 29 ülke İsveç’in NATO’ya katılmasını onaylıyordu. Türkiye ve Türkiye’nin bu konu hakkındaki tutum ve kararlarını takip eden Macaristan, İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkıyordu. İsveç’in PKK ile mücadelesini artırması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Stokholm’ün de ittifaka katılması için yeşil ışık yaktı ve konunun TBMM’ye taşınacağını söyledi.

Macaristan’ın da Türkiye’nin kararından sonra İsveç’in üyeliğini onaylaması bekleniyor.

İsveç, NATO’ya katılması durumunda ittifakın 32. üyesi olacak. İsveç gibi bir başka İskandinav ülkesi olan Finlandiya geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin son onayı vermesiyle ittifaka katılmıştı. Stokholm ve Helsinki yönetimlerine tarafsızlık politikalarını bıraktıran şey ise, Rusya’nın 2022 Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesi oldu. İşgalden sonra Rusya ile coğrafi olarak yakın olan İsveç ve Finlandiya, gelecekte yaşanabilecek olası bir çatışmaya önlem olması adına NATO’ya üyelik için başvurdu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi hala mümkün mü?

Mavi: NATO üyeleri
Açık mavi: NATO üyelik sürecindekiler
Kırmızı: Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyeleri
Mor: NATO üyesi olmak isteyenler

Ukrayna-Rusya savaşı da toplantının önemli başlıklarından. NATO üyeleri, Ukrayna’ya askeri yardımın devam edip etmemesini tartışacak. Vilnius’taki zirvede yer alacak olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, üyelik talebi de olsa da, bunun gerçekleşmesi kısa vadede mümkün görünmüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’daki savaşın fiilen bitmeden Kiev’in ittifakın bir parçası olamayacağını açıklamıştı. Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmesi ile diğer ittifak üyeleri de Ukrayna-Rusya savaşının aktif bir şekilde için rol almaya başlayabilir. Böyle bir ihtimalin, savaşın daha da uzaması ve tüm Avrupa’ya ve dünyaya yayılmasına neden olabileceğinden korkuluyor.

Ukrayna savaş bittikten sonra NATO’ya üye olursa, gelecekteki tehditlere karşı elinde “NATO koruması” kartını bulundurmak istiyor. Zelenskiy, Vilnius’taki liderlerden, savaş sonrası üyelik sürecinin garanti edilmesine dair taahhüt istiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna konusunda birlik içinde olacağımızdan ve güçlü bir mesaj vereceğimizden kesinlikle eminim.” dedi.

Ancak bazı uzmanlar, NATO’nun Ukrayna’ya büyük sözler vermesinin Vladimir Putin ve Rusya’yı “daha çok kışkırtmasından” korkuyor. NATO’nun 2008’de Romanya’nın başkenti Bükreş’teki zirvesinde de Ukrayna’ya üyelik sözü verilmişti. Bu sözün, Rusya’nın Ukrayna’yı ilhak etmesine neden olduğu düşünülüyor.

NATO zirvesinden, ittifakın genelinin gelecekteki muhtemel tehditlere karşı nasıl önlemler alabileceği de tartışılacak. Üye 31 ülke için, savunma harcamalarını genel bütçenin en az yüzde 2’sine çıkarma kararı alması bekleniyor.

Erdoğan İsveç’in NATO’ya üyeliğini kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg & İsveç Başbakanı Kristersson

NATO zirvesinin konumu da, Rusya’ya bir mesaj niteliğinde. Rusya’nın etrafı NATO ülkeleriyle çevrili olan “yalnız şehri” Kaliningrad’a birkaç kilometre uzaklıktan yapılan toplantı için geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı.

Toplantının yapılacağı Vilnius kenti, Patriot hava savunma sistemleriyle korunuyor.

Biden’ın NATO zirvesinde en önemli gündemi: Misket bombaları

Almanya’ya ait Patriot sistemleri, Vilnius’a götürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.