Diyarbakır’da 13 aydır tutuklu olan 15 gazeteci, ilk duruşmada tahliye edildi

Diyarbakır’da haklarında, “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla 18 basın çalışanının yargılandığı davada tutuklu gazeteci kalmadı. Mahkeme tutuklu yargılanan 15 gazetecinin de tahliye edilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım’da yapılacak.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün (11 Temmuz) başlayan ve bugün devam eden duruşmada, tutuklu gazeteciler savunmalarını yaptı.

Gazeteci Aziz Oruç savunmasında “Yıllarca bu salonlarda haber takibi yaptık, yargılandık, tutuklandık. Yerel mahkeme ‘örgüt üyesi değilsin’ diyerek beraat kararı verdi ama bugün yine ‘örgüt üyesi’ iddiasıyla yargılanıyorum.” dedi.

Bugüne kadar 240 program çektiğini ve 2 binden fazla habere imza attığını söyleyen gazeteci Elif Üngür de kendisini “Bunların arasından sadece 22 haberim suçlama konusu yapıldı ve bunların yedisi Newroz’a ilişkindi. Dolasıyla burada bir algı yaratılmaya çalışıldığı açık” sözleriyle savundu.

Tutuklu gazeteci Lezgin Akdeniz ise 13 aydır bugünü beklediklerini söyleyerek yargı sürecinin uzatılmasına tepki gösterdi. İddianameyi baştan sona okuduğunu söyleyen Akdeniz, “Neden tutuklu olduğumu anlamadım” dedi.

Gazetecilerin savunmalarının sona ermesinin ardından gizli ve açık tanıkların dinlenmesine geçildi. Savcı, ara kararında 15 gazetecinin tutukluğunun devamını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu 15 gazetecinin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Mahkeme tüm sanıklar için yurtdışı çıkış yasağı getirilmesine de hükmetti. Bir sonraki duruşma 9 Kasım’da yapılacak.

Tahliye kararından sonra mahkeme salonunda gazetecilerin yakınları zılgıtlar eşliğinde, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı.

“Gazetecilik suç değildir”

Tahliye kararının ardından Gazeteciler Cemiyeti’nin Twitter hesabından paylaşım yapıldı. Gazeteciliğin suç olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Diyarbakır’daki 15 meslektaşımız serbest bırakıldı, kutlu olsun! Gazetecilik yaptığı için tutuklu olan tüm meslektaşlarımız serbest kalana kadar dayanışmamızı sürdüreceğiz. Çünkü #GazetecilikSuçDeğildir” denildi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “PKK-KCK medya yapılanması” soruşturması kapsamında 8 Haziran’da çok sayıda gazetecinin evine baskın düzenlenmiş, soruşturma kapsamında 22 kişi gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Haber Ajansı editörü Aziz Oruç, Jinnews müdürü Safiye Alagaş, ajansın editörü Gülşen Koçuk, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Berivan Karatoprak, Esmer Tunç, Neşe Toprak ve Zeynel Abidin Bulut gözaltına alınanlar arasındaydı.

Mahkemeye çıkarılan 22 kişiden 15’i, 15 Haziran 2022’de tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.