Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manson tarikatının üyelerinden biri 54 yıl sonra hapisten çıktı

Onlarca filme, diziye ve belgesele konu olan Manson Ailesi… 1969 yılında işledikleri bir dizi cinayetle hatırlanan Manson tarikatının üyeleri, hapiste cezalarını çekmeye devam ediyor. Manson Ailesi’nin en “meşhur” üyelerinden biri olan Leslie Van Houten, 73 yaşında hapishaneden tahliye oldu.

10 Ağuston 1969’da, Los Angeles’ta Leslie “Lulu” Van Houten ve beraberindeki “aile üyeleri“, süpermarket zinciri sahibi Leno LaBianca ve Rosemary LaBianca’nın evine girmişti. Çifti, yaşadıkları evde öldüren Manson Tarikatı, 48 saat içinde 9 kişinin ölümüne neden olmuştu. LaBianca çiftini katletmeden iki gün önce tarikatın üyeleri, oyuncu Sharon Tate ve birçok kişiyi öldürmüştü.

1969’da henüz 19 yaşında olan Van Houten da bu cinayetlerde aktif rol almıştı. Rosemary LaBianca’yı tutan ve kaçmasını engelleyen “Lulu”, diğer tarikat üyelerinin çifti bıçaklayarak öldürmesine yardımcı olmuştu. Daha sonra itirafta bulunan Leslie Van Houten, kurbanların bedenlerini defalarca bıçakladığını söylemişti.

Susan Atkins, Patricia Krenwinkel & Leslie Van Houten

Daha önce de şartlı tahliye için defalarca başvuran Leslie Van Houten’ın bu talebi defalarca reddedilmişti. En son 2020 yılında Van Houten’a bir şartlı tahliye teklif edildi ama mahkeme bu kararı kaldırmıştı. Karar temyizden döndü ve Van Houten’in serbest kalmasının önü açıldı.

Van Houten’in avukatı Nancy Tetreault, müvekkilinin serbest kaldığını açıkladı. Avukata göre eski tarikat üyesi Van Houten, üç yıl boyunca şartlı tahliye edilmiş olacak. Tetreault, müvekkilinin hapishanede lisans ve yüksek lisans yaptığını ve iş bulmayı umduğunu söyledi. Van Houten, bir süre boyunca rehabilitasyon merkezinde yardım alacak. Avukat Tetreault, 1969 ve 2023 arasını hapishanede geçiren bir insanın, sivil hayata uyum sağlamasının zor olabileceğinin altını çiziyor.

Leslie Van Houten

Charles Manson, sadece ABD’nin değil, tüm dünyada adı en çok duyulmuş olan tarikat liderlerinden biri. Irkçı ve “beyaz üstünlüğünü” savunan Manson Ailesi üyeleri, bir ırk savaşı başlatmayı amaçlıyordu. Charles Manson 2017 yılında hapishanede öldü. Manson hayatını kaybetmiş olsa da ve çoğu tarikat üyesi hala demir parmaklıkların ardında olsa da, Manson Ailesi’nin dünya çapında yarattığı etki devam ediyor. Cinayetleri ve tarikatı anlatan onlarca dizi, film ve belgesel yapıldı.

Charles Manson.

Tarikat, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles’ta konuşlanmıştı. Spahn Çiftliği’nde yaşayan yüzlerce tarikat üyesi, liderleri Charles Manson ile izole bir yaşam sürüyorlardı. Tarikat ilk cinayetini, 8 Ağustos’u 9 Ağustos’a bağlayan gece işledi. O zamanlar ünlü yönetmen Roman Polanski’nin de eşi olan Sharon Tate ve beraberindeki kişilerin yaşadığı eve giren tarikat üyeleri, sekiz buçuk aylık hamile olan Tate ve diğer altı kişinin de yaşamına son verdi. Roman Polanski bu yaşananlar sırasında Avrupa’da bir film çekimindeydi.

Bu cinayetten sadece 24 saat sonra da, LaBianca çifti öldürüldü.

Roman Polanski & Sharon Tate

Manson Ailesi’nin bu cinayetleri işlerken nasıl bir motivasyona sahip oldukları üzerine çokça tartışma var. Tarikat üyelerinin ifadelerine göre, Charles Manson ırklar arası bir savaş başlatmaya çalışıyordu. Hatta Manson’ın, Beatles şarkılarında bu ırk savaşına dair “şifreler” bulduğu iddia ediliyordu.

Manson’ın da müzikle ilgilendiği ve ABD’deki ırk savaşını başlatacak bir şarkı üzerinde çalıştığı söyleniyordu.

Bir iddiaya göre de Manson Ailesi bu cinayetleri, hapishanedeki bir “aile üyesi” olan Bobby Beausoleil’i serbest bırakmak için işledi.

Quentin Tarantino’nun “Once Upon a Time in Hollywood” filmi, Manson cinayetlerini de alternatif bir sonla ele alıyor. Filmin bu karesinde Spahn Çiftliği görülüyor.

Manson Ailesi’ni ve etrafında gelişen olayları ele alan yapımlar arasında; Mindhunter, Once Upon a Time in Hollywood, Wolves at the Door, Helter Skelter, The Haunting of Sharon Tate, Charlie Says ve birçok belgesel var.

Mindhunter dizisinde Charles Manson.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.