Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekliye zam yüzde 25’te kaldı | Devlet Bahçeli, “Artırılsın” dedi ancak MHP önerge bile vermedi

TBMM Genel Kurulu, emeklilere yüzde 25 zam öneren torba yasa maddesini kabul etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emeklilere “seyyanen zam” çağrısı yapmasına rağmen, MHP teklif görüşülürken değişiklik yapılması için önerge bile vermedi. AKP-MHP milletvekilleri, CHP, İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti’nin emekli maaşının teklif edilenin üzerinde olması için verdiği önergeleri ise reddetti.

TBMM Genel Kurulu’nda “6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin” ilk yedi maddesi dün (12 Temmuz) kabul edildi.

Torba yasa teklifinde emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını öngören madde kabul edildi. Kabul edilen kanun maddesiyle birlikte Emekli Sandığı emeklileri, yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplamda yüzde 25 zam alacak. Temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere kabul edilen kanun teklifinin, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor.

Bahçeli, emekli maaşlarına yapılan zammı yeterli bulmadığını açıklamıştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salı günü (11 Temmuz) yaptığı grup toplantısında, “Emeklilerimize yapılan yüzde 25’lik maaş artışı, gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır” demişti. MHP Genel Başkanı, emekli maaşlarına seyyanen zam çağrısında bulunarak, “8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” diye konuşmuştu.

AKP’den Bahçeli’ye zam yanıtı: “Bütçe imkanı dediğimiz denge var”

Bahçeli’nin çağrısının ardından AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Mümkündür, bu manada çalışanlarımızın özellikle enflasyona ezdirilmesi, özlük haklarının artırılması noktasında çabamız olacaktır. Ancak bütçe imkanları dediğimiz denge var” açıklamasını yaptı. 

TBMM Genel Kurulu’nda dün (12 Temmuz) torba yasa görüşülürken, CHP, İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti seyyanen zam yapılmasıyla ile ilgili önerge verdi ancak önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi. 

CHP ve İYİ Parti, MHP’ye önerge verme çağrısında bulundu 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Bahçeli’nin sözlerini hatırlatarak, MHP grubuna önerge verme çağrısında bulundu. Ağbaba, “MHP grubu burada, değerli arkadaşlar burada. Arkadaşlar, elinizi tutan yok, verin önergeyi, vallahi billahi biz iki elimizi kaldıracağız. Verin önergeyi, yapalım. Verin, hodri meydan. Nasılsa beraber yönetiyorsun memleketi, her şeyde berabersiniz. Memurdan, memurun, emeklinin kök maaşından 8.077 lirayı esirgemeyin” diye konuştu. 

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu da Bahçeli’nin açıklamaları için “Bu öneriye yürekten katılıyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu Genel Kurul görüşmelerinde bu yönde konuyla ilgili bir değişiklik önergesi verirse tereddütsüz destekleyeceğiz” dedi. 

“MHP gündemine hakimdir”

Dervişoğlu’na yanıt veren MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise hükümet yetkilileri ve ilgili bakanlıkların bu konudaki görüşleri dikkate alacağını belirterek şunları söyledi:

“MHP kendi gündemine hakim bir partidir, dolayısıyla kendi gündemimizle birlikte yürüyeceğiz. Ayrıca, biz Cumhur İttifakı’yız, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi olarak Cumhur İttifakı’nın da bir gündemi vardır, bu gündem çerçevesinde çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.