Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milletvekillerinden hasta tutuklu Özge Özbek için çağrı: “Derhal tahliye edilmeli ve tedavisine imkân tanınmalı”

Ankara-Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Özge Özbek’e hastane doktoru beynindeki tümörün ilerlediğini ve acil ameliyat olması gerektiğini söyledi ancak Özbek cezaevine geri götürüldü. Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Twitter hesabından “Özge Özbek derhal tahliye edilmeli, ailesinin gözetiminde ve uygun koşullarda tedavisine imkân tanınmalı” diye yazdı.

Ankara-Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Özge Özbek, 10 Temmuz’da baygınlık geçirdi. Hastaneye kaldırılan Özbek’e hastane doktoru beyin tümörünün ilerlediğini ve acil ameliyat olması gerektiğini söyledi. Özbek, doktorların uyarılarına rağmen yeniden cezaevine götürüldü.

Özge Özbek’in eşi Özgür Özbek, Twitter hesabından “Daha fazla geç olmadan derhal Özge Özbek’in infazının ertelenmesi gerekmekte olup, tedavisini tam teşekküllü bir hastanede yapılması gerekmektedir” diye yazdı.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyon Başkanlığı’na yazdığı dilekçeyi de Twitter hesabından paylaştı:

“Özge Özbek, epilepsi tanısı ve açık beyin ameliyatı sonrası tümörlerin ve kanamalarının yeniden başlaması sebebiyle hapishanede kalamayacak durumda. Özge Özbek’in infazının hastalık nedeniyle geriye bırakılması hayati önemdedir. Bu sebeple Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulunduk. Hasta tutsaklar için geç olmadan yetkilileri göreve çağırıyoruz!”

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk de konuyla ilgili Twitter hesabından “Özge Özbek’in durumu çok ciddi. Derhal tahliye edilmediği takdirde telafisi imkansız bir durum, hayati tehlike söz konusu. Özge Özbek derhal tahliye edilmeli, ailesinin gözetiminde ve uygun koşullarda tedavisine imkân tanınmalıdır” diye yazdı.

Özbek’in cezaevi ve tedavi süreci

Milletvekili Serhat Eren’in TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na yazdığı dilekçeye göre Özge Özbek, 2011 yılında “örgüt üyeliği” suçunda 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Özbek, 26 Ekim 2020’de İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde açık beyin ameliyatı oldu fakat iyileşmesi beklenmeden, ameliyatın üçüncü gününde Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na götürüldü. Özbek hakkında 2 Aralık 2020’de üç aylık infaz erteleme verildi ve serbest kaldı. Verilen üç aylık süre dolmadan Özbek yeniden tutuklandı ve Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Bu süreçte Özbek’in tedavi süreci ilerlemedi ve sol kulağında yüzde 70’in üzerinde işitme kaybı raporlarla kanıtlandı. Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden 24 Aralık 2021’de çıkan raporda, Özge Özbek’in yaşamını cezaevi koşullarında devam ettiremeyeceği bilgisine yer verildi. Özbek’in tedavisinin Ankara’da devam etmesi için Sinan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Serhat Eren’in hazırladığı dilekçeye göre Özbek’in iki aydır beyin MR’i çekilmiyor ve tedavisi aksıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.