Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollywood’da dev grev kararı: 160 bin oyuncu iş bıraktı

Senaristler Loncası’nın (WGA) Mayıs ayında grev kararı almasından sonra sarsılan Hollywood’da korkulan oldu. 160 bin üyesi bulunan Sinema Oyuncuları Loncası (SAG) da grev kararı aldı. Bu karar, Hollywood’dan çıkacak televizyon ve sinema işlerinin yıllarca ertelenmesine neden olabilir.

Hollywood’da yapay zeka (AI) krizi yaşanıyor. Mayıs ayının başında WGA, senaryo yazma işlerinin AI tarafından yapılmayacağına dair garanti isteyerek greve başlamıştı. Bu grev henüz bitmemişken ve Hollywood’da işler yavaşlamışken, oyuncular da greve başlama kararı aldı.

SAG üyeleri de, senaristler gibi daha adil bir ekonomik paylaşım ve AI tarafından gelecekte işlerinden olmamak istiyor. Sendika; AI ve bilgisayar tarafından oluşturulan yüz ve seslerin, oyuncuların yerini almayacağının garantisini talep ediyor.

Dün gece itibariyle 160 binden fazla oyuncu greve çıktı. Sinema sektörü, son 60 yılın en Hollywood grevi ve iş bırakma eylemiyle karşı karşıya. Oyuncular grev bitene kadar sete gitmeyecek, çekimleri tamamlanan filmlerinin tanıtım etkinliklerinde yer almayacak. Oppenheimer filminin Londra’daki galasında grev kararını öğrenen lonca üyeleri Cillian Murphy, Matt Damon ve Emily Blunt, galayı yarıda terk etti.

Oppenheimer filminin yönetmeni Christopher Nolan, gala gecesinde oyuncularının grev kararını açıkladı. Nolan da oyuncuları desteklediğini açıkladı, salondan da alkışlı destek geldi.

Grev, Netflix’in genel merkezi önünde başlayacak. Oradan sırayla Paramount’a, Warner Bros’a ve Disney’e geçilecek ve protestolar devem edecek.

Jamie Lee Curtis de, Instagram’da profil resmini değiştirerek SAG’a desteğini açıkladı.

Stüdyolar, AI kullanımıyla alakalı endişeleri gidermek için, oyuncuların dijital benzerliklerini koruyacak ve dijital kopyalar kullanıldığında onaylarını gerektirecek bir teklifte bulundu ama SAG, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) tarafından yapılan teklifi reddetti.

SAG yöneticilerinden Duncan Crabtree-Ireland, bunun “kabul edilemez olduğunu” söyledi: “Arka planda kalan sanatçılarımızın taranabilmesini, bir günlük ücretlerinin ödenmesini ve şirketlerinin bu taramadaki görüntülerine, benzerliklerine sahip olmasını ve bunu sonsuza kadar kullanabilmesini öneriyorlar. Bunun çığır açan bir öneri olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünmenizi öneririm.”

Çekimleri devam eden yapımlar da bu grevlerden etkilenecek. Çekimleri tamamlanan yapımlar için ihtiyaç olması durumunda oyuncular geri çağrılamayacak. Oyuncular, yapımların tanıtım etkinliklerinde yer almayacak. Emmy Ödülleri, Comic-Con gibi etkinliklerde değişimler görülebilir.

AMPTP de, oyuncuların grev kararı alarak diğer çalışanları zor durumda bıraktığını söylüyor: “Lonca ne yazık ki sektöre bağımlı olan sayısız binlerce insan için mali sıkıntıya yol açacak bir yol seçti.”

Greve genel olarak katılacak oyuncular, Hollywood yapımlarında daha “küçük rollerde” oynayan ama yapımlar için vazgeçilmez olan binlerce isimden oluşuyor.

Hem WGA hem SAG tarafından aynı anda yapılan son grev 1963’te gerçekleşmişti. SAG’ın o zaman başında bulunan isim ise, siyasete girmeden önce oyunculuk yapan eski ABD Başkanı Ronald Reagan’dı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.