Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı | Dün Fethullah cemaati, bugün Menzil cemaati, yarın hangisi?

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımlanan yazısında Menzil tarikatı şeyhi Abdülbaki Erol’un cenazesine dikkat çekerek, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile olan ilişkisine işaret etti.

Murat Yetkin, “Dün Fethullah cemaati, bugün Menzil cemaati, yarın hangisi?” başlıklı yazısında Menzil tarikatı şeyhi Abdülbaki Erol’un cenaze töreni için içinde iktidar isimlerin de olduğu 250 bin kişinin Adıyaman’a gittiğine dikkat çekerek, “AK Parti yönetiminin dün Fethullahçılara gösterdiği kolaylıkları şimdi Menzilcilere gösterdiği görülüyor. Bunun ağır bir maliyeti olabilir” dedi.

“Menzil Cemaatinin güvenlik güçleri dahil bürokrasi ve yargı içinde ağırlık kazanması 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin öncesinden FETÖ kısaltmasıyla terör örgütü kategorisine alınan Fethullah Gülencilerin kamu görevlerinden çıkarılmasıyla oldu” diyen Yetkin, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan da ‘din alimi ve tasavvuf ehli’ gibi sıfatlarla taziye mesajları yayınladılar ama Diyanet İşleri Başkanlığının bir raporunda Menzil Cemaatinden ‘sahih İslam ile bağdaşmadığı’ ve Türkiye’de ‘orta ve uzun vadede sıkıntılara’ yol açacağı öne sürülüyor. Örneğin Menzil şeyhleri Katolik Hristiyanlıktaki günah çıkarma işlemine benzer şekilde ‘tövbe kabul ediyorlar’.

Nakşibendi tarikatının Halidiye kolundan olan Menzil Cemaati daha çok iç ve doğu Anadolu’da yaygın. Aynı koldan gelen İskenderpaşa, İsmailağa ve Erenköy cemaatleri ise İstanbul Merkezli olarak Batı Anadolu’da örgütlü. Menzil Cemaatinin siyasete ilgisi eskilere dayanıyor. Menzilcilerin, önceki gün ölen Abdülbaki Erol’un babası Muhammed Raşid Erol döneminde, 1970’lerin ortalarında siyasi şiddet döneminde MHP’ye kanca attığı biliniyor. 12 Eylül 1980 askeri darbesi ardındansa daha çok BBP ve Nizam-ı Alem Ocakları üzerinden üniversite gençliği arasında örgütlenme imkânı bulmuş, adeta devlet bürokrasisine eleman yerleştirme çabasına girişmiş görünüyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.