Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon doğruladı: 120’den fazla ülkede yasaklı silah, Ukrayna’ya ulaştı

Pentagon, misket bombalarının Ukrayna ordusuna teslim edildiğini açıkladı.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Operasyon Direktörü Korgeneral Douglas Sims, “Misket bombalarının Ukrayna’ya teslim edildi ancak Ukrayna ordusunun bunları henüz kullanıp kullanmadığı net değil” dedi.

Misket bombaları yere temas etmeden önce havada açılarak çok sayıda küçük bomba parçacığı bırakıyor. Sadece hedeflendiği alanı değil, büyük bir alanda tahribat bırakan bombalar, çatışma bölgesine yakın sivillere de zarar verebiliyor. Misket bombaları 2008’de, 120’den fazla ülkede yasaklandı. ABD, Rusya, Ukrayna ve Türkiye, bu 120 ülkenin arasında yer almıyor.

ABD Başkanı Joe Biden’a diğer batılı liderler tarafından, Ukrayna ordusuna söz konusu mühimmatın sağlanmaması için talepte bulunulsa da, ABD bu yardımı gerçekleştirdi. Kiev yönetimi, Rusya ordusuna karşı avantaj kazanmak için uzun zamandır misket bombaları talep ediyordu.

Misket bombaları bazı durumlarda yere temas ettiğinde infilak etmemiş oluyor, ne zaman infilak edeceği belli olmadığı için siviller daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalıyor.

İnsan hakları örgütleri Biden’ın kararını eleştirdi. 2021’de dünya genelinde en az 149 sivilin bu silahlarla öldürüldüğünü ya da yaralandığını belirtiliyor.

Hem Moskova hem Kiev, savaş başladığından beri misket bombalarını birbirlerine karşı kullandı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.