Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatay’daki yangın kontrol altında | Çanakkale ve Mersin’de çalışmalar sürüyor

Hatay-Belen’de dün (17 Temmuz) başlayan orman yangınını söndürmek için ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Çanakkale, Tekirdağ ve Mersin’de ormanlık alanda başlayan yangına da havadan ve karadan müdahale ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’daki yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı.

Hatay-Belen Soğukoluk Mahallesi’ndeki ormanlık alanda dün başlayan orman yangını sürüyor. Yangına 7 uçak, 12 helikopter, 58 arazöz, 7 iş makinası, 320 personel sevk edildi. Akşam saatlerinde havadan müdahaleler son bulurken, ekipler karadan söndürme çalışmalarına devam etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın Belen ilçesinde dün saat 14.00 sıralarında başlayan orman yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı.

Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tahliye edildi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Soğukoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından “Hatay-Belen’de meydana gelen yangınla ilgili yapılan araştırmada ilk belirlemelere göre; yangının 2 şahsın bahçe temizliği esnasında tutuşturdukları sazlık alanın alev alması sonucu çıkmış olabileceği değerlendirilmektedir. Şahıslar yakalanmış ve adli tahkikat başlamıştır” diye yazdı.

AFAD Başkanı Tekirdağ’daki son durumu aktardı: “Yangın enerjisini kaybediyor”

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde bugün saat 16.00 sularında Deveciköy-Kuştepe mevkisinde orman yangını çıktı. Yükselen dumanları görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Orman Müdürlüğü’ne bağlı 15 arazöz ile Malkara ilçesi ile çevre illerden çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi.

Öte yandan alevler, akşam saatlerinde Malkara ilçesine bağlı Teteköy’e yaklaşmaya başladı. Alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı 2 helikopterin müdahalesi sürerken, köylüler de traktörlerle ekiplere yardımcı oluyor.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, yangının enerjisinin azaldığını belirtti. Sezer, çevre illerden gelen destek ekipleriyle birlikte yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Çanakkale’de de yangın sürüyor

Çanakkale Kızılkeçili Köyü yakınlarında sebebi bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın rüzgârın etkisiyle büyüdü ve Yukarı Okçular ve Kemel köylerine sıçradı.

Yurttaşların ihbarı üzerine bölgeye helikopterler ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Yangına 7 helikopter, 4 uçak, 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 trayler ve komuta aracıyla havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, yaptığı açıklamada, rüzgarın etkisiyle yangının geniş bir alana yayıldığını söyledi.

Aktaş, şöyle konuştu:

“Rüzgarın şu an itibarıyla etkisini azaltmasıyla yangının ilerlemesi de yavaşlamış vaziyette. Tüm arkadaşlarımız, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Kızılay, sağlık ekiplerimiz, gönüllülerimiz yangının söndürülmesi için elinden gelen çabayı sarf etmektedirler. Havadan ve karadan müdahaleler devam etmekte. Sabahın ilk ışıklarıyla bu müdahale havadan daha da artarak devam edecek. Umarım en kısa sürede sonuç almış oluruz ve daha fazla bir orman ve örtü yangınına meydan vermeden söndürmüş olacağız diye ümit ediyorum. Çok şükür herhangi yaralı ve can kaybımız yok.”

Çanakkale’de konuşan İbrahim Yumaklı, 8 köyün yangından etkilendiğini söyledi. Yumaklı, Çan-Çanakkale yolunun ulaşıma kapatıldığı bilgisini verdi.

Mersin-Gülnar’daki yangın da 2. gününde

Mersin’in Gülnar ilçesinde dün başlayan orman yangını devam ediyor. Yangın nedeniyle 373 ev boşaltıldı. Karadan ve havadan söndürme çalışmaları devam ederken, bölge halkı da çalışmalara destek veriyor.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Hava kararana kadar 10 helikopterin, hava karardiktan sonra gece görüşlü 3 helikopterin de söndürme çalışmalarına katıldığı, halihazırda devam etmekte olan yangına arazöz, itfaiye aracı, su tankeri ve TOMA’lardan oluşan 78 yangin söndürme aracı, 66 iş makinesi, 539 personel müdahale etmektedir” dedi.

Adana-Saimbeyli’de de iki farklı noktada bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Cumhurlu Mahallesi ve Obrukbaşı mevkisinde, çıkan orman yangınlarına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale etti.

6 arazöz ve 58 personelle müdahale edilen iki yangın kısa sürede kontrol altına alındı. Her iki noktada soğutma çalışmaları sürüyor.

Bakan Tunç: “7 şüpheli tespit edildi”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Twitter’dan yaptığı açıklamada 10-17 Temmuz’da çıkan yangınlarla ilgili 7 şüphelinin tespit edildiğini söyledi:

“10-17 Temmuz 2023 Tarihleri Arasında Muğla/Fethiye, Mersin, Çanakkale, Hatay/Belen, Muğla/Milas, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir/Urla ve Antalya il/Manavgat ilçelerinde meydana gelen orman yangınları sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda toplam 7 şüpheli tespit edilmiş, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.