Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çanlar ABD için çalıyor: Milyonlarca “hassas” e-mail yanlışlıkla Rusya’nın müttefiki Mali’ye gönderilmiş

Hatanın da böylesi… Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ordusu’na ait milyonlarca e-mail, Rusya’nın müttefiki Mali’nin eline geçti. Nasıl mı? Küçük bir yazım hatasıyla.

ABD Ordusu’nun kullandığı uzantı “.mil”. Aslında e-mailler bu uzantıya gönderilecekti. Fakat “.mil” yerine “ml” yazınca tüm mailler Batı Afrika ülkesi Mali’ye gönderildi.

Gönderilen e-maillerde şifreler, tıbbi kayıtlar ve üst düzey yetkililerin seyahat planları gibi hassas bilgiler yer alıyor. Pentagon sorunu çözmek için adımlar attığını söyledi.

Nasıl ortaya çıktı?

Haberi ortaya çıkaran Financial Times’a göre Hollandalı internet girişimcisi Johannes Zuurbier, problemi 10 yılı aşkın süre önce fark etti. 2013’ten itibaren Mali alan adının kontrolü ve yönetimi çalışmalar yapan Zuurbier, son aylarda yanlış yollanan binlerce e-mail topladı. Gelen maillerin çoğunda tıbbi bilgiler, Amerikan askeri tesislerine ait haritalar, mali kayıtlar ve diplomatik mesajlar da yer alıyordu.

Mali’de 2020’de askeri yönetim darbeyle iktidara geldi. O günden bu yana Mali ile Rusya arasındaki ilişkiler giderek yakınlaşmakta.

Daha sonra Zuurbier, Amerikan yetkililere bir mektup yazdı ve sorunu bildirdi. Mali ile yaptıkları sözleşmenin kısa zaman içerisinde biteceğini, bilgilerin hükümetin eline geçmesi halinde riskin çok büyüyeceğini ve hatta “ABD’nin düşmanları tarafından bir fırsat” olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Uzmanlar da görünüşte zararsız olan tüm bilgilerin ABD’nin düşmanları tarafından kullanılabileceğini ve faydalı olabileceğini söylüyor. Haber üzerine BBC’nin temasa geçtiği bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, konudan haberdar olduklarını ve ciddiye aldıklarını söyledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.