Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu’ndan deprem açıklaması: “Bu hızla İstanbul’u 70-80 yılda dönüştüremeyiz”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bakırköy Atık Su ve Yağmur Suyu ve Dere Islahı Yatırımları Açılış Töreni”nde konuştu. İstanbul depremine yönelik çalışmalarla ilgili olarak İmamoğlu, “Bu işin altından bir seferberlikle kalkabiliriz. Bu hızla İstanbul’u 70-80 yılda dönüştüremeyiz” dedi.

İBB, “Bakırköy Atık Su ve Yağmur Suyu ve Dere Islahı Yatırımları” için açılış töreni düzenledi. “İSKİ Bakırköy Yatırımları Tanıtım Programları” başlığıyla düzenlenen açılış töreni; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın katılımlarıyla yapıldı. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda düzenlenen törende, sırasıyla; Başa, Kerimoğlu ve İmamoğlu konuştu.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile bir görüşmemiz oldu. Bugün bir açıklaması olmuş, İstanbul depremi hazırlığı konusunda prensipte sizinle anlaştıklarını belirtmiş. Bu anlaşmanın ve görüşmenin içeriğini öğrenebilir miyiz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“İstanbul’da depremle ilgili, başta dönüşüm olmak üzere, birçok konuda verimli bir sohbet yaptık Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Özhaseki’yle. Ve bu konuda bazı prensip kararları aldık. İşbirliğimizi en üst seviyede geliştireceğimizi ve hatta depremle ilgili süreçlerin tek elden bir sistemle yönetilmesi konusunda, bir ‘Deprem Konseyi, Deprem Kurulu’ tariflemesiyle bir önerimiz olduğunu kendilerine ilettim.

“Ortak akılla çalışma kabiliyetini göstereceğimiz süreci başlatmayı umuyoruz”

İmamoğlu şöyle devam etti:

“Daha önceki bakanımızla da bunu konuştuğumu ifade ettim. Kendilerine de aktarmamızın iyi olacağını, hatta bu hususta gerekiyorsa bir kısım kanun düzenlemeleri olması gerektiğini ve hatta çoklu kurumların bu konuda yetkili olmasının, başta İstanbul olmak üzere, dönem dönem kaos yarattığını, bir iş birliği içerisinde, bütünlükçü bir sistemle, şeffaf ve aynı zamanda halkın ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla bir modelin İstanbul’a ve hatta kapsayıcı bir biçimde Marmaray’a çok büyük fırsatlar sunacağını ifade ettik. Buna büyük ilgi gösterdi. Karşılık verdi ve olumlu bir uzlaşmayla ayrıldık.”

Özhaseki’nin bir çalışma stratejisi oluşturacağını söyleyen İmamoğlu, “Bizden de ilgili strateji çalışma grupları talep edecekler ve biz, bakanlığımızla çalışmak üzere görevlendireceğiz. Muhtemelen bu hafta kendilerinden bu anlamda bir dönüş bekliyoruz. Biz de hızlıca buna cevap vererek o ortak masalarda, ortak akılla çalışma kabiliyetini göstereceğimiz süreci başlatmayı umuyoruz” diye konuştu

“Bu işin altından bir seferberlikle kalkabiliriz”

İmamoğlu, İstanbul’da on binlerce yapının dönüşmek zorunda olduğunun altını çizdi ve “Bu işin altından bir seferberlikle kalkabiliriz. Bu seferberliğin adı da tek başına bir ilçe belediyesi, bir büyükşehir belediyesi ya da bakanlık ya da bakanlıklar olamaz. Finans sektöründen bakanlığımıza, büyükşehir belediyesinden valiliğimize, ilçe belediyelerinden sivil toplum kuruluşlarına, hatta sektör gruplarına varıncaya kadar büyük bir iş birliğiyle İstanbul’u ayağa kaldırmayla mümkün olacağını ifade ettim” dedi.

“Bu hızla İstanbul’u 70-80 yılda dönüştüremeyiz”

Bu hızla İstanbul’un 70-80 yılda dönüştürülemeyeceğini belirten İmamoğlu, “Depremin ne zaman olacağını bilmediğimiz bu ortamda, kapıda beklediği bir ortamda çok acele etmemiz lazım. Bakanımızın bu yaklaşımını çok umutla karşılıyorum. İnşallah en hızlı şekliyle, işbirliği içinde, omuz -depremin siyaseti, partisi olmaz- hızlı kararlar alan mekanizmalarla süreci çözüme kavuştururuz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.