Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakanlık Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen madde bulunduğu iddiası üzerine inceleme başlattı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda sağlığa zararlı madde bulunduğu iddiaları hakkında açıklama yaptı. Açıklamada nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda, insan sağlığına zararlı “nitrofuran” adlı madde tespit edildiği yönündeki haberler üzerine açıklama yayımladı.

“Nitrofuran” maddesinin kullanımının yasak olduğu belirtilen açıklamada, Tayvan tarafından herhangi bir bildirimde bulunulmadığı ancak Bakanlık tarafından inceleme başlatıldığı belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Ülkemizden Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda, insan sağlığına zararlı ‘nitrofuran’ adlı madde tespit edildiği yönünde medya organlarına yansıyan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Haberde bahsi geçen ‘nitrofuran’ maddesinin ülkemizde yumurta elde edilen tavuklar dâhil gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımı yasaktır. Kullanımına dair tespit olması durumunda 5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu’ kapsamında işlem uygulanmaktadır. Medyaya yansıyan iddialara konu yumurtalar ile ilgili olarak ise Tayvan yetkili otoritesi tarafından Bakanlığımıza herhangi bir bildirimde bulunulmamış olmakla birlikte, Bakanlığımız tarafından inceleme başlatılmıştır. Yumurtaların üretiminde söz konusu maddenin kullanıldığının tespit edilmesi halinde ilgililer hakkında gerekli iş ve işlemler yürütülecektir.”

Ne olmuştu?

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye’den ithal edilen 127 ton yumurtada, kanserojen madde bulunduğunu açıklamıştı. 127 ton yumurta satın alan hükümetin Tarım Bakanı Chen Chi-chung, Türkiye’den satın alınan yumurtalarda yasaklı bir madde olan nitrofurans izine rastlandığını açıklamış, “Hükümet Türk tedarikçiden anlaşma kapsamında bunu telafi etmesi için talepte bulunacak” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.