Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu Alevi yurttaşlarla buluştu: “Cemevi meselesini tartışmak dahi yakışmıyor”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile birlikte, Alevi vatandaşların Muharrem lokmasında konuştu. İmamoğlu, cemevlerinin ibadethane olduğunun kabul edilmesi yönünde verdikleri önergenin İBB Meclisi’nde reddedildiğini hatırlattı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Muharrem orucunun 6’ncı gününde, Beşiktaş Kültür ve Cemevi’nde Alevi yurttaşlarla buluştu, Muharrem lokması dağıtıldı.

İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada “Tarihimizde böyle çok acı anlar vardır ve sonrasında o artık insanlığa mal olmuştur. Az önce dedemiz, çok özenli bir biçimde, güzel bir dille süreci bize tarifledi. Dönem dönem insanlık tarihi, İslam tarihinin yaşadığı bu acı olayın benzerlerini, ne yazık ki tarih boyunca yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Allah esirgesin bu toplumu, milletimizi ve böyle acıları hiç yaşamayalım” dedi.

“Cemevi meselesini tartışmak dahi yakışmıyor”

İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Bizi, bu kadim toprakların, bu güzel toprakların güzel insanları olarak en başta koruyacak olan şey, derin vicdanımızdır, inancımızdır. Dolayısıyla inancını, vicdanını iyi taşıyan, bu toprakları iyi temsil eden insanlar asla buna müsaade etmez, etmeyecek ve kesinlikle ve kesinlikle bu tür ortamların karşısında dimdik ayakta duracaktır.”

Cemevi meselesine değinen İmamoğlu, “Bunu tartışmak ve tartıştırmak dahi yakışmıyor. Yani bu topraklarda İslam tarihi açısından, Türk tarihi açısından, bu toplumun belki de en eski ibadethane biçimi olarak tespitli, tescilli kabul edilen yapılardan, oluşumlardan birisi olan cemevinin ‘İbadethane mi, değil mi’ diye, içi mesajlarla dolu bir tartışmaya malzeme edilmesi, çok ayıp” dedi.

“Cemevleri ibadethanedir”

Cemevlerinin ibadethane olduğunu söyleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Alevi vatandaşlarımızın orada yaradana sığındığı, dua ettiği, insanlık alemi için hep güzel ve erdemli düşünceleri ifade ettiği bir ibadethanedir. Biz, bunun yoğun bir çabasını ve mücadelesini verdik, vermeye devam ediyoruz. Seçim zamanları bir şekilde, bir kısım siyasi oluşumlar tarafından gündeme getirilen bu husus, siyasi bir mesele değildir.”

Cemevlerinin ibadethane olduğunun kabul edilmesi yönünde verdikleri önergenin İBB Meclisi’nde reddedildiğini hatırlatan İmamoğlu, “Reddedilirken, ‘Bu mesele Belediye Meclisi’nin değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir’ cevabı verilmiştir” dedi.

İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Elbette hep dua ediyorum ki; özellikle o güzel, tertemiz kalpleriyle vatanını, milletini, Cumhuriyet’ini, bu memleketin güzel ilkelerin koruyucusu olma konusunda hassasiyet gösteren Alevi vatandaşlarımızın ve bütün hemşehrilerimizin güzel günlerde yaşadığı bir İstanbul ve bir memleket sevdasıyla hep beraber çalışalım, hep beraber çocuklarımızın, gençlerimizin pırıl pırıl, aydınlık, çağdaş bir geleceğe kavuşmalarını sağlayalım isterim. Bu manada hem Rıza Başkanımız kendi ilçesinde hem biz İstanbul ölçeğinde, elimizden geleni, terimizin son damlasına kadar, ahlaklı bir biçimde, size mahcup olmadan, toplumun içerisinde konuşulacakları toplumun içerisinde, aile içerisinde konuşacakları aile içerisinde konuşarak, ahlaklı bir biçimde süreç yönetmeyi devam ettireceğiz. Yanlış yapanlardan, doğru yoldan ayrılanlardan, İstanbul’umuza ve memleketimize zarar veren akıllardan, Allah, memleketimizi ve milletimizi korusun.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.