Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gözaltına alınan beş gazeteciden Fırat Can Arslan tutuklandı

Bianet editörü Evrim Kepenek, T24 editörü Sibel Yükler, Evrim Deniz, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan gözaltına alındı. Gazeteci Fırat Can Arslan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Delal Akyüz, Evrim Deniz ve Sibel Yükler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Deniz, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Hakim karşısına bile çıkmadan adlı kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı verdiler” dedi.

Kepenek, Yükler, Akyüz ve Arslan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında evlerine yapılan polis baskınıyla; Deniz ise ifadeye çağrıldığı karakolda gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde gözaltına alınan Yükler, Akyüz ve Arslan, emniyetteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Fırat Can Arslan, çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken; Yükler ve Akyüz adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gazeteciye kelepçeli gözaltı

Polis, Bianet editörü Evrim Kepenek’in İstanbul-Çukurcuma’daki evine öğle saatlerinde baskın düzenledi.

Bianet’in haberine göre polis evde arama yapmak istedi. Kepenek’in ve yanında bulunan arkadaşlarının itirazı üzerine muhtar çağrıldı. Avukatın gelmesini beklemeyen polisler, muhtarın gelmesiyle kameralar eşliğinde evde arama yaptı. Aramada Kepenek’in ve kardeşinin tüm dijital materyallerine el konuldu. Bir saat süren aramanın ardından Kepenek, plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı. Kepenek, sağlık kontrolünün ardından Taksim Şehit Haşim Usta Polis Merkezi’ne götürülecek.

Gazeteci Evrim Deniz, Diyarbakır’da ifade için çağrıldığı Huzur Polis Merkezi Amirliği’nde gözaltına alındı.

Deniz, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Gazeteci Fırat Arslan’ın kamuoyuyla paylaştığı ve haberinin de yapıldığı paylaşım sonucu bu bilgiyi kamuoyuna yaydığımız için 5 gazeteci gözaltına alındık. Benim evimi bulamadıkları için ifadeye çağırıp gözaltına aldılar. Hakim karşısına bile çıkmadan adlı kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı verdiler. Bütün arkadaşlara geçmiş olsun. Fırat’ı da geri alacağız çünkü bir suç işlemedi” diye yazdı.

T24 editörü Sibel Yükler Ankara’da, Delal Akyüz ise İzmir’de gözaltına alındı. Yükler, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Diyarbakır Barosu’nun açıklamasına göre gazeteciler, Diyarbakır’da 16 Haziran 2022’de tutuklanan ve geçtiğimiz günlerde ilk duruşmada serbest bırakılan 15 gazetecinin iddianamesini hazırlayan Mehmet Karababan ile davaya bakan heyet üyesi eşi Seda Karababan’ın görev yerlerinin değiştirilmesine dair haberi Twitter’dan paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Sendikalardan tepki: “Gazetecilik suç değildir”

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Gazetecilere dönük ev baskınları, gözaltı ve tutuklamaların artık son bulmasını istiyor, bu uygulamaları kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Bu nedenle bir kez daha tekrar ediyoruz; bu yapılan tam anlamıyla bir hukuksuzluktur. Gözaltına alınan gazeteciler suçlu değildir. Bu yüzden bir an önce serbest bırakılmaları gerekiyor. Kendisine onurlu gazeteciyim diyen, halkın haber alma hakkını savunan tüm meslektaşlarımızı bu hukuksuzluğa karşı koymaya ve dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), DiSK Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, üç gazetecinin serbest bırakılması için çağrı yaptı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.