Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brüksel ve Paris saldırılarının failleri cinayetten suçlu bulundu

Mart 2016’da Brüksel Havalimanı ve metro istasyonunda IŞİD saldırısı sonucu 32 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırının üzerinden 7 yıl geçmesinin ardından Brüksel’de bir mahkeme, altı faili terör cinayetinden dolayı suçlu buldu. Yargılanan kişilerin çoğu, 2015 Kasım ayındaki Paris saldırılarına katıldığı için de hüküm giymişti.

33 yaşındaki Salah Abdeslam, Brüksel’deki saldırıdan günler önce tutuklanmıştı. Abdeslam geçen yıl Fransa’da, 2015’te Paris’te 130 kişinin hayatını kaybettiği IŞİD saldırıları yüzünden suçlu bulunmuştu. Abdeslam Kasım 2015’teki saldırılardan sonra Belçika’ya kaçmıştı. Paris saldırılarından birkaç ay sonra Brüksel’de gerçekleşen saldırılardaki rolünü reddetmişti.

Abdeslam gibi Mohamed Abrini de hem Paris hem Brüksel saldırılarının faillerinden. Abrini, üzerindeki patlayıcılar infilak etmeyince Brüksel Havalimanı’ndan kaçarken görüntülenmişti. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri yüzünden Abrini “Şapkalı adam” olarak tanınıyor. Abrini hakkındaki tüm suçlamaları kabul etmişti.

Oussama Atar, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi ve Bilal El Makhoukhi de terör cinayetlerinden suçlu bulundu. Krayem de intihar saldırısı hazırlığındayken patlayıcıları tetiklenmediği için yakalanmıştı. Tunus ve Ruanda vatandaşı iki kişi cinayet suçlarından aklansa da, terör faaliyetlerinde yer aldıkları için hüküm giydi.

Brüksel’deki mahkeme ayrıca 2016 saldırılarının kurban sayısının 35’e çıkması kararını aldı. Kurbanlar arasına eklenen üç kişi var. 23 yaşındaki Shanti De Corte, geçen yıl ötenazi ile hayatına son vermeden önce “dayanılmaz” olarak tanımlanan psikolojik hastalıklarla mücadele ediyordu. Xavier Legrand, metro bombalamasının yol açtığı yaralar nedeniyle tedavisini yarıda kesmiş ve 2017’de kanser yüzünden hayatını kaybetmişti. Mathieu Fischer ise yıllarca travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) yaşadıktan sonra 2021 yılında intihar etmişti.

Brüksel’deki saldırılar 22 Mart 2016’da bir saat arayla meydana geldi.

Sabah 08.00’den kısa bir süre önce Brüksel Havalimanı’ndaki patlayan iki bomba ile 16 kişi hayatını kaybetti. Bir saatten biraz fazla bir süre sonra ise Brüksel’in Avrupa Birliği kuruluşlarının yoğun olduğu bir bölgesindeki metro istasyonunda bir patlama daha meydana geldi. Bu patlamada da 16 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

13 Kasım 2015’te Paris’te gerçekleşen saldırılarda ise IŞİD, altı farklı noktayı hedef almıştı. Fransa-Almanya arasında milli maç oynandığı sırada Stade de France ve kalabalık bir konsere ev sahipliği yaptığı esnada Bataclan’a da saldıran terör örgütü, 130 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.