Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Florida’da okyanus sıcaklığı rekor kırdı: Deniz canlıları tehlike altında

ABD’nin Florida kıyılarında okyanus suyunun sıcaklığının bu hafta 38°C dereceye kadar çıkması bekleniyor. Böyle bir sıcaklık artışı, suda yaşayan canlılar için tehlike oluşturuyor.

Florida Keys çevresindeki okyanus sıcaklığı bu hafta rekor kırabilir. Manatee Körfezi’nde bulunan bir su sıcaklığı şamandırasının, Pazartesi öğleden sonra 32-38°C dereceleri kaydettiği belirtiliyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) göre, yılın bu dönemlerinde söz konusu bölge için normal su sıcaklıkları 23-31°C arasında olmalı.

Bu hafta kaydedilen sıcaklıklar ise bir “jakuziye” benzetildi.

Okyanusların yüzey sıcaklığı için bir kayıt yok ama 2020’de yapılan bir çalışmaya göre gözlemlenen en yüksek sıcaklığın Basra Körfezi’nde 37.61°C olduğu düşünülüyor.

NOAA’nın Mercan Resifleri İzleme Birimi’nden Derek Manzello, “Bu ısınmanın yılın bu kadar erken bir döneminde gerçekleşmesini ve bu kadar aşırı olmasını beklemiyorduk. Bu, kayıtlarımızda eşi benzeri görülmemiş bir durum gibi görünüyor.” dedi.

2021’de yaşanan benzer bir sıcak hava dalgasının, Kanada’nın Pasifik kıyısı boyunca 1 milyardan fazla deniz canlısını öldürmüş olabileceği düşünülüyor. Uzmanlar, benzer bir şeyin daha şiddetli şekilde tekrarlanmasının endişe ediyor.

Florida çevresindeki balıkçılar da, çok sayıda ölü balıkla karşılaştıklarını aktarıyor.

Birleşmiş Milletler, El Nino’nun da etkisiyle deniz sıcaklıklarının arttığını açıkladı. NOAA’ya göre, Florida çevresindeki sıcak sular yüzünden tropikal fırtınalar ve kasırgalar da şiddetlenebilir.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.