Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reha Ruhavioğlu: “Kürtler kendini kandırılmış hissediyor, Kılıçdaroğlu artık HDP’nin desteğini alamaz”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimlere birkaç gün kala Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile yaptığı gizli protokolün yankıları sürüyor. Özdağ’ın kendilerine İçişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere üç bakanlık ve MİT Müsteşarlığı’nı vermesi Altılı Masa’da büyük tartışmalara neden oldu. Peki Yeşil Sol Parti (YSP) seçmeni bu gizli protokolü nasıl karşıladı? Araştırmacı Reha Ruhavioğlu’na göre Kılıçdaroğlu’nun HDP’nin desteğini alması çok zor.

Editör: Aliye Altınışık

CHP’deki değişim tartışmalarının doğru bir zeminde ilerlemediğini söyleyen Ruhavioğlu, Kılıçdaroğlu’nun seçime kadar yürüttüğü politikanın olumlu olduğunu belirtti. Fakat seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu’nun Özdağ ile imzaladığı gizli protokolün seçmenleri şoke ettiğini ifade eden Ruhavioğlu şunları söyledi:

“Seçimden üç gün önce Ümit Özdağ ile protokol imzalamanın seçmenleri şoke etti, Altılı Masa’nın bu zamana kadar ürettiği metinlere de kuşku düşürdü. Bu gibi kötü tecrübeler, kendisinden sonrakiler için de önemli. İlerleyen dönemlerde başka bir siyasetçi Kılıçdaroğlu gibi farklılıkları uzlaştırmak isterse bu günleri hatırlatacak.”

“Aktörlerin yeniden bir araya gelmesi mümkün değil”

Değişim tartışmalarıyla muhalefetin toparlanamadığı ve giderek muhalefetsiz kalacağımız bir döneme doğru gittiğimizi düşünen Ruhavioğlu, şöyle konuştu:

“İmamoğlu nasıl bir değişim istiyor? İmamoğlu’nun etrafındaki aktörlerin tamamı Kılıçdaroğlu’nun yanında bulunan aktörler. Güvenilir aktör problemi var. İmamoğlu’nun ne yapmak istediğini bilmiyoruz. Muhalefetin toparlanamadığı ve Türkiye siyasetinin giderek muhalefetsizleştiği bir döneme doğru gidiyoruz. Aktörlerin yeniden bir araya gelmesi pek mümkün değil.”

“Ümit Özdağ ile protokolün Türkiye’ye nasıl bir katkısı olacak?”

İlk tur ile ikinci tur arasında Kılıçdaroğlu’nun attığı adımlarla CHP’nin organizasyonel kapasitesini bir kez daha gördüğümüzü belirten Ruhavioğlu, “Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur öncesi yürüttüğü siyaset ve aktörlerle girdiği ilişkiler, ahlaki sınırlarını ve üstünlüğünü koruması ve kaybetmeyi bilmesiyle ilişkili. Ümit Özdağ ile birlikte kazanacaksanız bunun Türkiye’ye nasıl bir katkısı olacak? Bunu düşünmesi gerekirdi” diye konuştu.

Kürt seçmen ne hissetti?

İlk tur ve ikinci tur farkına bakıldığında Kürt seçmenin sandığa gitme oranında gözle görülür bir düşüş olduğunu hatırlatan Ruhavioğlu, bazı grupların boykot çağrısında bulunduğunu söyledi:

“Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Kürt seçmen, kandırılmış olmanın ve duygularının istismar edilmiş olmasının rahatsızlığını yaşıyorlar. Bu gibi yaşananlar tekrar bir araya gelme konusunda araya mayınlar döşüyor. Bundan sonraki süreçte Kılıçdaroğlu’nun HDP’nin desteğini alması çok zor. Fakat İstanbul gibi bazı stratejik yerlerde işbirliklerini olağan görüyorum. Pişmanlıklarının sebebi Kılıçdaroğlu’na oy vermek değil, seçimden sonra ortaya çıkan gelişmelerin ardından yaşanan kırgınlık.”

YSP’deki özeleştiri süreci

YSP’nin de şu an bir özeleştiri sürecinde olduğunu ve kendi performansını seçmenleriyle değerlendirdiğini hatırlatan Ruhavioğlu, bu süreçten etkili bir siyasi dönüşüm hikâyesi çıkmayacağını düşünüyor:

“Bir değişim olacaksa yerel seçimlerden önce, yerel seçimlerde neler yapılacağının kararını niye yeni yönetimin kararını onlara bırakmıyorsunuz? Belki yeni yönetim başka bir karar alacak. Neden şimdi önlerini kesiyorsunuz? Bu tarz meseleler bana sürecin sağlıklı ilerlemediğini gösteriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.