Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu’nun (TGESF), 24-31 Temmuz’da Denizli’de düzenlediği müsabakalarda görme engelli sporcular sıcak nedeniyle zor anlar yaşadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sokağa çıkılmaması konusunda uyarı yaptığı zaman diliminde sahada antrenman ve maç yapmak zorunda kalan futbolcuların yaşadığı sıkıntıyı avukat Samet Fidan anlattı. Fidan, yazın yapılan turnuvalarda hava sıcaklığının daha düşük olduğu şehirlerin seçilmesi gerektiğini söyledi.
Avukat Samet Fidan, TGESF’nin 24-31 Temmuz’da Denizli’de düzenlediği B1 Futbol Deplasmanlı Süper Lige Yükselme Müsabakaları’nda görme engelli sporcuların yaşadığı sorunları anlattı.
Fidan, “Saat 10.00-16.00 arasında bulunduğumuz coğrafyada özellikle yazın dışarı çıkmamak gerekiyor çünkü bu insan sağlığı açısından bir sorun. Şu an yapılan şey, doğrudan hak ihlali. Sporcular, güneşin altında petrol bazlı sentetik çim sahanın üzerinde, güneş tepedeyken performans göstermeye zorlanıyor” dedi.
Sporculara dönük plan ve programın olmadığını vurgulayan Fidan, “Yer belirlerken, ülkenin iklimini göz önünde bulundururken hata yapıyorlar. Yazın, bu tarihlerde daha az problemli ve soğuk şehirler tercih edilebilir ama daha sıcak şehirler tercih edilerek durum zorlaştırılıyor” diye konuştu.
“Benim ayakkabımın altı eridi, tabanı koptu”
Karşılaşmaların akşam veya sabah çok erken saatlerde oynanabileceğini belirten Fidan, “Sabah 09.00 maçı, saat 16.00 maçı kadar zorlamaz, dün (26 Temmuz) sarı kod vardı ve ‘Saat 16.00’da dışarı çıkmayın’ deniyordu. Dün saat 16.00’da futbolcu olarak müsabakaya çıktım, benim ayakkabımın altı eridi, tabanı koptu. Hem halı sahada hem de sentetik sahada güneşe dayanamadı” dedi.
“İnsan sağlığının söz konusu olduğu bir yerde oybirliği aradılar”
Kulüplerin çoğunluğunun karşılaşma saatlerine itiraz ettiğini söyleyen Fidan, şöyle devam etti:
“‘İlk maçı saat 17.00’de oynatalım’ diyenler vardı çünkü son gün üç maç oynanıyor. Biri saat 16.00’da, öbürleri saat 18.00 ve 20.00’de. ‘17.00’de oynatalım, diğer karşılaşmalar da 18.30 ve 20.30’da olsun’ dediler. Onun dışında, ‘Sabah 09.00’da oynatalım’ diyen oldu ama federasyon yetkilileri, ısrarla ‘Biz bu hususta ancak oybirliğiyle karar alırız’ dedi. İnsan sağlığının söz konusu olduğu bir yerde oybirliği aradılar.”
“İnsanların dışarı çıkmasının tehlikeli olduğu saatte idman yapılıyor”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yönetimin Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık uyarılarına rağmen, o sıcakta yarım saat yol katettiklerini dile getiren Fidan, “Yarım saatlik mesafeden sonra orada minimum 30 dakika ısınma yapması gerekiyor. Maç 16.00’da başladığında, ısınma 15.30’da başlamak durumunda kalıyor. İnsanların dışarı çıkmasının tehlikeli olduğu saatte performans gerektiren bir idman yapılıyor” diye konuştu.
Önceki yıllarda karşılaşmaların sabah erken ya da akşam geç saatlerde yapılmasına özen gösterildiğini söyleyen Fidan, “Bu kez aksine sırf ‘Yapalım da bitsin’ kafasıyla sporcu sağlığını hiçe sayarak maç saatlerini saat 16.00’ya koydular. Bu saatte yapılan maçlar risk içeriyor. Sentetik çim, güneşten aldığı ışını tamamen sporcunun vücuduna yansıtır, sakatlanma ihtimali yüksektir diğerine göre. Türkiye’de çim bakımı konusunda kimsenin donanımı olmadığı için çim saha kullanılmıyor. Amatör kümelerde ya da diğer alanlarda bütün spor kulüpleri mümkünse çim bakımıyla uğraşmamak için sentetik çimi tercih ediyor” dedi.
“Savcılık ‘İfade almak için başkasının imzası gerekir’ diye diretti”
Fidan, uğradığı ayrımcılıkları şöyle anlattı:
“Geçmişte Medyascope’ta haber de yapıldı. Benim karakola gittiğimde yaşadığım bir mesele vardı. Bastonuma araba çarptı ezdi ve sürücü kaçtı. Sonra onunla ilgili şikayetçi olmak için karakola gittiğimde savcılık ‘İfade almak için başkasının imzası gerekir’ diye diretti.”