Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB UKOME toplantısı: Taksi ve toplu taşımaya zam ertelendi, 3 bin taksi plakası satışı reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı bugün yapıldı. UKOME’de ana gündem toplu ulaşıma yapılması planlanan zamdı. İBB’nin yüzde 57’lik teklifi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri tarafından fazla görülerek reddedildi. Öte yandan İBB’nin UKOME’ye 15. kez sunduğu ek 3 bin taksi teklifi reddedildi. Minibüslerde İstanbulkart entegrasyonu teklifi ise kabul edildi.

İBB UKOME toplantısı Zeytinburnu’ndaki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Gündemin ana maddesi “Toplu Ulaşım Ücret Tarifelerinin Düzenlenmesi Teklifi”ydi.

Teklifi alt komisyona gönderildi 

İBB yönetimi otobüs, metrobüs, metro, tramvay, nostaljik tramvay, Marmaray, vapur, deniz otobüsü, dolmuş, minibüs, taksi, okul ve personel servisi ücretlerine yüzde 57,07 zam istedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri ise İBB’nin önerdiği oranı fazla bularak yüzde 40’lık bir zam teklif etti. Her iki oranı da az bulduğunu söyleyen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise yüzde 100 zammı önerdi.

Karar toplantıda bağlanamayınca alt komisyona gönderildi. Alt komisyon zam oranlarını görüşmek üzere yakın zamanda toplanacak.

İstanbulkart artık minibüslerde de geçerli

Toplantıda gündeme getirilen minibüslerin elektronik bilet entegrasyonuna dahil edilmesi teklifi de oybirliğiyle kabul edildi. Entegrasyonun tamamlanmasıyla artık İstanbulkart minibüslerde geçerli olacak. 

İBB’nin taksi teklifi reddedildi

İBB 3 bin ek taksi teklifinde bulundu. Bu teklif oy çoğunluğuyla reddedildi.

UKOME önünde protesto

Minibüs şoförleri ise toplantının yapıldığı tesisin önünde UKOME’yi protesto etti. UKOME kararıyla minibüslerin 8+1 taksi olmasından memnun olmadıklarını dile getiren minibüs şoförleri, kendi araçlarının taksiye (4+1) çevrilmesini talep ettiler.

Şoförlerin diğer yakındığı konuysa akaryakıttaki zamlardı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen bir minibüs şoförü, “Vergileri iki katına çıkaracağız dememiştiniz. Vermediğiniz sözleri yapıyorsunuz. Artık verdiğiniz sözleri uygulamanızı bekliyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.