Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jandarma’dan Akbelen açıklaması: “Mahmut Tanal’ın davranışları karşısında görev yerinden uzaklaşan 2 personel açığa alındı”

Jandarma Genel Komutanlığı, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın kovaladığı iki personelin açığa alındığını ve Tanal hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Açıklamada, 40 kişinin gözaltına alındığı da aktarıldı. Öte yandan Mahmut Tanal da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Jandarma, aranan kişilere, arama kararının suretini vermedi. Bir de üstüne fişledi. Biz buna karşı çıktık” dedi.

Muğla-Milas’ta, YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için 24 Temmuz Pazartesi günü ağaçları kesmeye başladığı Akbelen Ormanı’nda İkizköylüler ve çevrecilerin nöbeti yedinci günde devam ediyor.

İki personel açığa alındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal dün (29 Temmuz 2023), Akbelen Ormanı’nda köylüler ve çevre aktivistlerinin bilgilerini toplayan jandarmayı kovaladı. Bunun üzerine Jandarma Genel Komutanlığı da Tanal’ın kovaladığı iki personeli açığa aldı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Milletvekili Mahmut Tanal’ın tahrik edici ve etik olmayan davranışları karşısında, görev yerinden emir ve talimatlara aykırı olarak uzaklaşan iki jandarma personeli de açığa alınmıştır” denildi.

Komutanlığın açıklamasında 40 kişinin gözaltına alındığı ve adli işlemlerin devam ettiği belirtildi.

Tanal hakkında suç duyurusu

Komutanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Mahmut Tanal hakkında suç duyurusunda bulunuldu:

“Milletvekili Mahmut Tanal’ın tahrik edici ve etik olmayan davranışları karşısında; görev yerinden emir ve talimatlara aykırı olarak uzaklaşan iki jandarma personeli açığa alınmıştır. Milletvekili Mahmut Tanal, 29 Temmuz 2023 günü çalışma alanına gelerek yasal mevzuat çerçevesinde ve hukuka uygun olarak aldığı tedbirleri yerine getiren tarihi şan ve şerefle Jandarma Teşkilatı’nın personeline saldırgan ve provokatif davranışlarda bulunmuştur. Kahraman Türk Jandarmasın’a karşı sarf etmiş olduğu mesnetsiz ve hakaret içeren söylemlerinden dolayı Milletvekili Mahmut Tanal hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olup hukuki süreç kararlılıkla takip edilecektir.”

“Fişledi, biz buna karşı çıktık”

Mahmut Tanal da konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yayımladı. Tanal, jandarmanın köylüleri ve aktivistleri fişlediğini söyledi, “Önleme aramasında, arama yapılanların listelerinin tutulacağına dair hüküm yok. Hakim kararına aykırı işlem yapılıyor. Önleme aramasında toplumsal olay olmaması için arama yapılır, suç unsuruna rastlanmaz ise hakimlikçe verilen arama kararının bir sureti, aranan kişiye verilir. Jandarma, aranan kişilere, arama kararının suretini vermedi. Bir de üstüne fişledi. Biz buna karşı çıktık. Böyle bir yönetmelik yok” dedi.

“Tabii ki peşinden koçacağız hukuksuzlukların”

Tanal, jandarmayı kovalamadığını, onların kaçtığını söyledi:

“Kanunsuz iş yapan jandarma, benden kaçtı. İnanabiliyor musunuz ben kovalamadım, jandarma kaçtı. Jandarmadan Akbelen’e gelen kişilerin isimlerinin ve T.C. kimliklerinin listesinin tutulamayacağını, yaptıkları işlemin suç olduğunu, tutulan listeye bakmak istediğimi söyledim ve jandarma kaçtı. Böyle bir şey olabilir mi? İşledikleri suçun delili elimize geçmesin diye jandarma, evrakları sümenaltı etmek için kaçtı. Türk ordusuna yakışıyor mu? Herkes yaptıklarının bedelini hukuk önünde ödeyecektir. Kaçmak ne demek? Jandarma hukuka aykırı delili yok etmek için kaçar mı? Tabii ki peşinden koşacağız hukuksuzlukların. Ne zaman koşmadık? Sen delili kaçırırsan ben de delilin peşinden koşarım. İster jandarma personeli ol, ister AKP’li ol, ister şirket sahibi ol, kim olursan ol, delili kaçırırsan delilin peşinden koşarım! İki, iki daha dörttür.”

Ne oldu?

Mahmut Tanal, Akbelen Ormanı’nda gelen aktivistleri fişledikleri iddiasıyla jandarma personeliyle gerginlik yaşadı. Tanal, jandarmanın bölgeye gelen vatandaşların kimlik bilgilerini almasına, “Burada fişleme yapamazsınız” diye tepki gösterdi. Kağıdı vermeyen jandarma personelinin koşarak kaçması üzerine, Tanal jandarmanın peşinden koşarak yakalamaya çalıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.