Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akbelen’de ağaç kesimi bitti, nöbet devam ediyor

Muğla-Milas’ta, YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için 24 Temmuz Pazartesi günü ağaçları kesmeye başladığı Akbelen Ormanı’nda İkizköylüler ve çevrecilerin nöbeti devam ediyor. Muğla Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre ise ağaç kesimi bitti.

Muğla-Milas’ta 24 Temmuz Pazartesi günü maden sahasını genişletmek için YK Enerji tarafından başlatılan ağaç kesimi bitti. İkizköylüler ve çevrecilerin nöbeti ise sürüyor.

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları’nın (ÇEHAV), Twitter’dan yaptığı açıklama göre ormandaki ağaç kesimi izinsiz yapıldı. ÇEHAV tarafından paylaşılan belgeye göre, 28 Kasım 2020’de 780 bin 639 metrekarelik ormanlık alanda Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. adına tesis edilen orman kesim izni 28 Aralık 2021’de bitti.

Açıklamada 24 Temmuz’dan bu yana yapılan ağaç kesimlerinin hukuksuz olduğu söylendi ve “Ayrıca kolluğun tüm müdahaleleri, tüm yakalama ve gözaltına alma işlemleri ve buna dayalı olarak verilen tüm Sulh Ceza Hakimliği kararları hukuksuzdur. Kesim derhal durdurulmalı, Jandarma ve polis sahayı terk etmeli ve hukuka aykırı işlemlerin tüm sorumluları hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır” denildi.

Muğla Valiliği: “Kesim bitti”

Muğla Valiliği’nden yapılan açıklama 24 Temmuz’da başlayan kesimlerin bittiği söylendi:

“İlimiz Milas ilçesinde bulunan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmış ruhsat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED belgesi, mevzuat gereği alınması gereken diğer kurum görüşleri doğrultusunda; Yeniköy-Kemerköy Termik santralleri için şirketin uhdesinde bulunan sahaya elektrik üretiminde kullanılmak üzere ilave kömür madeni işletme izni verilmiştir.

Bu kapsamda yapılması gereken işlemler için 24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar bugün itibarıyla sona ermiştir.”

Ayrıca açıklamada alana 130 bin fidan dikimi yapılacağı belirtildi:

“Bu işlemden sonra, maden çıkacak sahalar tıpkı diğer maden sahalarında olduğu gibi izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek ve mevcut alanda benzer özelliklerde 130 bin fidan dikimi gerçekleştirecektir. Bu süreç boyunca, çeşitli provokasyonlar sonucu, tarihi şan ve şerefle dolu jandarmamız ve polisimize yapılan tahrik edici, çirkin ve maksatlı saldırılara karşı gerekli adli ve idari çalışmalar başlatılmıştır. Oradaki süreç sona ermesine rağmen bölgede görevini ifa eden kamu çalışanlarına müdahalede bulunmaya davet edenlere, provokasyon ortamı oluşturamaya yönelik söylem oluşturanlara karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz.”

TBB Başkanı Erinç Sağkan: “Bu mücadeleyi devam ettirmek zorundayız”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki heyet, Akbelen Ormanı’nda İkizköylüleri ziyaret etti. Sağkan, yaptığı konuşmada “Valiliğin yaptığı açıklama ile ağaç kesiminin son bulduğu iddia ediliyor. Birçok bilim insanı, bölgenin halen orman toprağı olarak kalması durumunda ekolojik sisteme yeniden kazandırılabileceğini söylüyor. Ancak kesilen alana maden sahası açılmaya başlandığı andan itibaren geri dönülemez yol başlamış olacak. O sebeple bu mücadeleyi devam ettirmek zorundayız” diye konuştu.

İlerleyen saatlerde Muğla Valiliği’nin yaptığı açıklamaya rağmen ormandan kesim seslerinin gelmesi nedeniyle gerginlik çıktı. Jandarma komutanı budama yapıldığını söyledi.

Bölgedeki yurttaşlar Jandarma’nın engellemelerine karşı “Halka değil, Limak’a barikat” sloganları attı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.