Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google 2022’de 21 milyar litre su tüketti | Yapay zeka ile su tüketimi daha da artacak

Google, 2022 yılında 21 milyar litre su kullandığını açıkladı. Peki Google gibi bir internet şirketi, neden bu kadar su harcıyor?

Bu miktarın büyük bir çoğunluğu şirketin veri merkezi için kullanıldı. 21 milyar litre su harcanırken, bu miktar 2021’e göre yüzde 20 artmış oldu.

Google’ın veri bankalarının sağlıklı bir şekilde çalışması için soğutma çalışmalarında aşırı miktarda su kullanması; büyük veri merkezlerinin çevreye verdiği zararı gözler önüne seriyor. Bir yanda da Google ve diğer teknoloji devlerinin yapay zeka (AI) yarışı ile yeni veri merkezlerinin sayısının artması, bu şirketlerin su kullanımını da artırıyor.

Elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan Shaolei Ren, Google’ın su kullanımındaki yüzde 20’lik artışın, özellikle AI çalışmalarıyla artışa geçen işlem hacmi ile doğru orantılı olduğu belirtti. Ancak Ren, Google’ın su kullanımını dengelemek adına kullanılan suyun yeniden ikmali için yapılan çalışmalara rağmen bu artışın uzun vadede sürdürülebilirliğine şüpheyle yaklaşıyor: “Bu sadece sayısal verileri daha iyi gösteriyor ancak su kullanımı yine de devam ediyor”

Google’ın kullandığı suyun büyük çoğunluğu içme suyu kaynaklarından geliyor. Teknoloji devi Google, kullandığı suyun yüzde 82’sinin “su kıtlığı olmayan bölgelerden” aldığını söylüyor. Google, kalan yüzde 18’lik miktar için ise yeni fırsatlar ve partnerler aradığını belirtiyor.

Aşırı miktarlarda su kullanan tek teknoloji devi sadece Google değil. Facebook, Instagram, Whatsapp ve Threads gibi platformların sahibi Meta da 2022 yılında veri merkezleri için yüksek miktarda su kullanan şirketler arasında. Meta’nın kullandığı su miktarı ise 2.6 milyar litre.

Kaynak: Business Insider

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.