Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu: “Merkez Bankası nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor”

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımladığı yazısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı röportajın detaylarını aktardı. Yetkin’in aktardığına göre Kılıçdaroğlu, CHP içerisindeki değişim tartışmalarına ve Millet İttifakı’nın geleceğine dair konuşmak istemedi. Gündem ise ekonomiydi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu gazeteci Murat Yetkin’in sorularını yanıtladı, Merkez Bankası’nın (MB) iki kez faiz artırmasını ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı enflasyon raporunu değerlendirdi.

Enflasyon tahmininin yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltilmesini “gerçekçi” olarak karşılayan Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankası uzun bir zaman sonra nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor” diye konuştu.

Soru değil, yanıt vermemek siyasî

Erkan’ın “Benden siyasi hiçbir açıklama duyamayacaksınız” sözünün hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Başkan, ‘Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ görüşüne katılıyor musunuz?’ sorusunu, siyasi bir soru olduğunu belirterek yanıtlamamıştır. Gerçekte bu soruyu yanıtlamamasının kanımca düşündürücü sayılması gerekir. Çünkü bu sorunun yanıtı bilimsel olarak bellidir. Bunu siyasi yapan ise bu bilimsel gerçeğin tüm yetkileri elinde toplamış kişi tarafından reddedilmesi ve konuya farklı bir boyut eklenmesidir. Demokratik bir ülkenin bağımsız Merkez Bankası başkanının bu temel ekonomi politikası sorusuna yanıtının ekonomi bilimini yok saymaması beklenir.”

“Şimşek 128 milyar doları açıklamalı”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve ilk geldiğinde “Şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacak” öngörüsünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, Şimşek’in “128 milyar dolar nerede?” sorusuyla hafızalara kazınan ve arka kapıdan satılan tüm dövizlerin hesabını millete vermesi gerektiğini ifade etti.

Diğer konular neden yok?

Yetkin birkaç gün önce Kılıçdaroğlu ile röportaj yapmak için talepte bulunduğunu ve gündeme dair soruları yanıtlamasını istediğini aktardığı yazısında, Kılıçdaroğlu’nun parti içerisindeki sorulara yanıt vermek istemediğini yazdı. Yetkin’in notu şöyle:

“Kılıçdaroğlu, bu konulardaki sorulara yanıt vermek istemediğini, artık parti içi sorunları kamuoyuna açık konuşmak istemediğini, Kurultay’ın zamanı gibi konulara CHP örgütünün karar vereceğini söyledi. Artık ‘Türkiye’nin önündeki sorunları konuşmak istediğini’, dolayısıyla yeni ekonomi yönetimi konusundaki sorularımı yanıtlayabileceğini söyledi.”

Yetkin’in röportajının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.